ČSSD schválila program pro sněmovní volby

Zvýšit daně bohatým, vyplatit mimořádný důchod a zrušit poplatky u lékaře chtějí po volbách sociální demokraté. Volební program odsouhlasili delegáti konference v Teplicích. ČSSD už má i kompletní kandidátky pro květnové volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD na konferenci strany v Teplicích

Předseda ČSSD na konferenci strany v Teplicích | Zdroj: ČTK

Programová konference začala v Krušnohorském divadle projevem Jiřího Paroubka. Předsedy ČSSD slíbil znovu proplácení prvních tří dnů nemoci, boj s korupcí a pravidelnou valorizaci penzí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na programové konferenci strany v Teplicích

„Často jsem v posledních dnech dostával otázku, kde vezmeme peníze na uskutečnění našich, prý přehnaných plánů. Nevidím naše plány jako rozmařilé, ale naopak jako střízlivé, realistické a hlavně potřebné,“ řekl Paroubek.


Sociální demokraté chtějí zvýšit příjmy rozpočtu zavedením nového daňového pásma 38 procent pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Stoupnout by měla také daň z příjmu právnických osob, zvýšit by se měly i odvody za sociální pojištění a také daňová zátěž u cigaret a alkoholu. Schodek veřejných financí by tak podle ČSSD mohl klesnout do roku 2013 pod tři procenta.

„Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Má vláda předloží s účinností od 1. ledna 2011 takovou změnu daňové soustavy, která zajistí obnovení férových daní,“ prohlásil v Teplicích Paroubek.

Finální podobu už podle předsedy strany mají i kandidátní listiny ČSSD: „Stoprocentně už se nebudou měnit. Nemůžu samozřejmě vyloučit to, že třeba pozítří někdo odstoupí, protože já nevím bude cestovat na dva roky do Antarktidy. To se stává.“

Delegáty podpořil i Fico

Delegáty konference přijel podpořit i slovenský premiér Robert Fico. Vyzdvihl význam sociální demokracie v době krize a spolupráce jeho strany s českými kolegy.

„Při prosazování sociálně demokratických myšlenek na Slovensku jste nám v mnohém byli vzorem a často jste nám i podali pomocnou ruku. Motory sociální demokracie jsme nastartovali v tom nejlepším období. Úloha sociální demokracie v celé Evropě je v čase světové hospodářské krize nezastupitelná,“ řekl Fico.

Protest ekologických aktivistů

Začátek konference provázely protesty. Skupina lidí vyvěsila na budovu Krušnohorského divadla transparent, kterým protestovala proti případnému prolomení limitů pro těžbu hnědého uhlí na severu Čech.

Před konferencí ČSSD protestovali ekologičtí aktivisté | Foto: ČTK

Na transparentu byla otázka: "Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?". Další aktivisté pak v okolí divadla rozdávali letáky. Na místě byl i místostarosta Horního Jiřetína, obce která je případným prolomením těžebních limitů nejvíce ohrožená, Vladimír Buřt.

„Chtěli jsme poukázat na to, že limity a vše co s tím souvisí, jsou velmi důležitými tématy pro Ústecký kraj,“ řekl Buřt. Důvodem demonstrace byl podle něj také postoj předsedy ČSSD, který prolomení limitů podmínil souhlasem Ústeckého kraje v referendu.

Igor Maňour, Václava Marešová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme