Ashtonová zahajuje návštěvu Blízkého východu. Z Egypta míří do Izraele

Z Egypta do Izraele míří vysoká představitelka Unie pro společnou zahraniční politiku Catherine Ashtonová. Je to její první cesta v této funkci, při které chce také prosadit větší roli Evropy při vyjednáváních o urovnání izraelsko-palestinského konfliktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Rozhodně se nedá očekávat, že by Catherine Ashtonová oznámila nějakou velkou iniciativu pod hlavičkou Evropské unie. Na druhou stranu si ale myslím, že zopakuje základní pilíře, na kterých evropská politika vůči Blízkému východu stojí. A především se jede představit,“ řekla Rádiu Česko Irena Kalhousová, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

Evropská unie ve vztahu k otázkám izraelsko-palestinského konfliktu podle ní do určité kopíruje americký přístup, ale je mnohem více kritická vůči Izraeli. „Vždy například kritizuje výstavbu osad, stav lidských práv na palestinských územích a podobně,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nadcházející návštěvě ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonové v Izraeli jsme na Rádiu Česko hovořili s Irenou Kalhousovou, analytičkou Asociace pro mezinárodní otázky.

Dodala ale, že mezi jednotlivými členskými státy není shoda, takže mluvit o silné evropské zahraniční politice vůči Blízkému východu je podle ní maličko nadsazené.

„Na druhou stranu ale nějaké základní věci ale EU dokázala vydefinovat. Velkou roli hraje Unie například v tom, že se snaží doplňovat americkou politiku ekonomickou podporu palestinských území,“ řekla Rádiu Česko.

Očekává se, že Ashtonová reprezentantům Izraele připomene čerstvé stanovisko blízkovýchodního kvartetu, který Unie tvoří s OSN, Spojenými státy a Ruskem. Odsuzuje v něm rozhodnutí Tel Avivu postavit 1600 nových domů ve východním Jeruzalémě považovaném za palestinské území.

EU má podle Kalhousové určité páky, aby plánu Izraele zabránila, ale zatím je nepoužila. „Izrael vlastně nejvíce obchoduje s EU a ta zase hodně investuje do palestinských území. Takže ekonomické páky by měla, ale zatím je nechtěla použít, protože by ztratila svoji tvář. Pokud chce EU být partnerem pro Izrael, musí být maličko neutrální,“ dodala Irena Kalhousová, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.


Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme