Rozdělování eurodotací mohlo být na jihozápadě Čech nezákonné

Protikorupční policie stíhá dva vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady Jihozápad kvůli nezákonnému rozdělování dotací. Oba úředníci měli ovlivňovat výběr projektů, které pak dosáhly na část z miliardových dotací Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté. (Ilustrační foto)

Policisté. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Úřad potvrdil, že jde o ředitele Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu České Budějovice Martina Půlpytla. Oba měli ovlivňovat výběr projektů, které pak dosáhly na část z miliardových dotací Evropské unie. Na podivný způsob, jakým se v jižních a západních Čechách rozdělovaly dotace z regionálního operačního programu, se už před dvěma lety snažila poukázat padesátka starostů.

Kritizují i fakt, že peníze mnohdy dostávají pochybné projekty. Například starosta jihočeských Malenic Josef Bláhovec uvádí jako ilustrační příklad projekt Golfem proti drogám, přes který golfové hřiště v Hluboké nad Vltavou odčerpalo z evropských peněz přes pět milionů korun.

„Třeba, když se uvádí Golfem proti drogám a dají se peníze na golfové hřiště a nemáme na opravu školy. A teď nechci obviňovat výběrovou komisi, ale také ta alokace peněz asi byla špatně.“

Starostové mají především pochybnosti o tom, jak se jednotlivé žádosti o peníze bodovaly: tím se právě nyní zabývá protikorupční policie.

Hejtmanovi chybí důkaz

Od té doby už ale uplynul více než rok a zjevně se nic nezměnilo. Jihočeský hejtman Jiří Zimola tvrdí, že starosty chápe, ale problém je podle něj v tom, že nikdo zatím nepřinesl důkaz, že by se při rozdělování dotací dělo něco nezákonného.

Na druhou stranu, sám se pokusil navrhnout šéfovi kanceláře panu Trnkovi, kterého dnes zadržela policie, konkrétní opatření, která by se mohla vydávat alespoň za pokus o transparentnost, ale nepochodil. Šlo například o to, aby stížnosti odmítnutých žadatelů posuzoval nezávislý arbitr:

„A já jsem panu..řediteli navrhoval takový systém, kdyby se s tím vypořádala nějaká, nechci říci expertní, ale nezávislá skupina. Bohužel jsem nebyl vyslyšen,“ posteskl si Zimola.

Hejtmanka svolává plzeňskou část

Hejtmanka Milada Emmerová, která je šéfkou rady soudržnosti Jihozápad, dnes rozhodla, že hned zítra svolá plzeňskou část kontrolního výboru rady. Jaký dopad bude mít policejní vyšetřování na čerpání peněz z regionálního programu?

Za prvé bylo hejtmankou Emmerovou pozastaveno 177 projektů. A dopad to má i pro příjemce, kteří už mají projekty schválené, hotové a potřebují splatit úvěry, které si vzali na předfinancování. To je příklad města Strakonice, které postavilo novou moderní lávku a cyklostezku. Teď má 40 milionový úvěr, na kterém teď naskakují úroky.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme