NATO podniká manévry v Pobaltí

Až do soboty bude probíhat čtyřdenní cvičení aliance, kterého se zúčastní francouzské mirage, polské F-16, letouny L-39 Albatros z Litvy a také americká tankovací letadla. Mají rozptýlit obavy pobaltských republik z údajné rostoucí prezence Ruska v baltickém prostoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F 16 Fighting Falcon

F 16 Fighting Falcon | Foto: FAS

„Moskva určitě zareaguje velmi podrážděně, protože cvičení je doslova na dostřel,“ řekl pro Rádio Česko Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů a dodal:

„Hezky se radí, že by měla zůstat v klidu, že by se neměla vzrušovat, protože to jsou vlastně manévry demokratických států.“

Podle Eichlera na tuto situaci existují různé úhly pohledu. Jeden může vycházet z pocitu a historických zkušeností Pobaltských zemí. Ty říkají, že pro ně Rusko bylo vždycky hrozbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Tomáše Pavlíčka s Janem Eichlerem o manévrech NATO

Druhý úhel vychází z širších mezinárodních souvislostí. Tady se názory mohou různit.

„Já si nejsem vědom, že by Sovětský svaz nebo potom Ruská federace byly kdy přizvány do NATO,“ upozornil odborník na mezinárodní vztahy.

Podle něj nepůjde při cvičení o žádnou demonstraci síly a určitě se nebudou nacvičovat žádné hromadné údery na Moskvu, jako to bylo před 27 lety v roce 1983.

„A myslím si, že ty manévry, ať už byly předtím ty rusko-běloruské nebo i tyto, že to je zbytečné a že to je oboustranné dráždění a provokování,“ doplnil Jan Eichler.

Tomáš Pavlíček, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme