Jeden z obviněných v kauze eurodotací je ve vazbě

Policie dnes krátce po poledni vzala do vazby jednoho ze dvou obviněných v kauze rozdělování eurodotací v regionu Jihozápad. Radiožurnálu to řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že druhý muž je stíhán na svobodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Útvar odhalování korupce zahájil v pondělí trestní stíhání dvou vedoucích pracovníků Regionální rady Jihozápad, dnes krátce po poledni rozhodl soud o tom, že na jednoho z obviněných bude uvalena vazba, druhý bude stíhán na svobodě," řekl Radiožurnálu Skřepek.

Policie v pondělí zadržela ředitele kanceláře Jiřího Trnku a jeho podřízeného Martina Půlpytla. Oba čelí obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a dražbě a poškozování zájmů Evropských společenství.

Za tyto skutky, kterých se měli dopustit ve stádiu pokusu, jim hrozí až 12 let vězení. Před čtyřmi týdny zabavili vyšetřovatelé v českobudějovickém sídle úřadu čtyři počítače a vyžádali si některé dokumenty.

Úřad přesvědčen o nevině

Úřad regionální rady je i přes dnešní vývoj kauzy přesvědčen, že oba obvinění úředníci jsou nevinní a že se vše vysvětlí. Kvůli policejnímu vyšetřování ministerstvo financí nedoporučilo podepisování už schválených smluv k 177 investicím za necelé čtyři miliardy a zastavena je i stovka vybraných projektů za jeden a půl miliardy korun.

Evropská komise zatím případ podezřelého rozdělování evropských peněz nešetří. Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky Brusel zatím Česko nekontaktoval. Kromě policie prověřuje způsob hodnocení žádostí o eurodotace i ministerstvo financí. Podezření, že hodnocení projektů bylo v rozporu se základními pravidly, ale zatím úřad nevyvrátil. Kontrola potrvá týdny a do té doby nebude podepsána žádná z už schválených smluv.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme