Zelení podporují rozhodnutí ministra Dusíka odejít z vlády

Ministr životního prostředí Jan Dusík oznámil svou rezignaci. Rozhodl se tak poté, co premiér Jan Fischer nepřijal jeho návrh, aby ČEZ přepracoval plán na rekontrukci Prunéřova II. Zelení za rozhodnutím Dusíka stojí. Předseda strany Ondřej Liška zároveň varoval před vlivem ČEZu na politiky a vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Dusík - ministr životního prostředí

Jan Dusík - ministr životního prostředí | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo životního prostředí nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II. Ministr Dusík se proto po rozhovoru s premiérem Janem Fischerem rozhodl rezignovat.

Jak pak uvedl, s čistým svědomím nemůže rozhodnout. Chtěl požádat ČEZ, aby předložil variantu s účinnější technologií nebo přinést kompenzační opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Dusíkově rezignaci a modernizaci Prunéřova II diskutovali v Ozvěnách dne Jan Rovenský z Greenpeace, předseda Strany zelených Ondřej Liška a komentátor ČRo Petr Nováček

"Premiér mé rozhodnutí neakceptoval a požádal mne o bezodkladné vydání stanoviska EIA. Nejsem vnitřně přesvědčen, že v situaci, ve které se nachází proces EIA, je nyní možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ministra životního prostředí. Ve své funkci jsem se vždy snažil důsledně postupovat v souladu se zákonem a chránit zdraví lidí a životní prostředí. Pro toto již v této vládě necítím prostor," oznámil Dusík na setkání s novináři k problematice Prunéřova II.


Předseda vlády Jan Fischer další průtahy v rozhodování ve věci vlivu modernizace elektrárny Prunéřov II odmítá. Stanovisko k Dusíkově uvažovaném odchodu z vlády zaujme stanovisko až po té, kdy avizovaná situace nastane.

Argumenty proti Prunéřovu sílí

ČEZ plánuje elektrárnu modernizovat na účinnost 39 procent, ministerstvo žádá, aby dosáhla 42 procent účinnosti. Podle expertů DNV rozdíl v účinnosti bude znamenat o 200 tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně navíc.

Norská studie společnosti DNV podporuje argumenty odpůrců výstavby elektrárny v Prunéřově. Nezávislé ekologické posouzení projektu si objednalo ministerstvo životního prostředí. Expertní zpráva konstatuje, že nový Prunéřov nesplňuje požadavky na nejlepší dostupnou technologi - řekl Mark Adam ze společnosti BNV:

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

„První odchylka se týká čisté účinnosti a jedná se o hodnotu 40 procent, přičemž ten dolní limit požadavků BAT je 42 procent. Další odchylka se týká limitů na emise oxidu uhelnatého. Ten limit navrhovaný na základě projektu je 250 miligramů na metr krychlový, přičemž požadavek BAT je 200 miligramů,“ konstatoval Adam.

ČEZ odřekl přislíbený rozhovor

Norští odborníci, jimž ministerstvo svěřilo analýzu v rámci ekologické studie EIA, uvádějí, že ČEZ nezvolil pro tento projekt nejlepší dostupné technologie. A ty nejúčinnější, co se týče škodlivých emisí oxidu uhelnatého.

Přehrát

00:00 / 00:00

S důvody k rezignaci ve Stalo se dnes nesouhlasil první náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

V Ozvěnách dne jsme žádali o vyjádření samozřejmě i společnost ČEZ - krátce před vysíláním ale přislíbený rozhovor s vedoucím projektu odřekli, s tím, že vyšlo najevo, že se zprávou norských expertů se přednostně mohla seznámit druhá strana, konkrétně ekologická organizace Greenpeace.

Šéfa její energetické a klimatické kampaně v České republice Jan Rovenský v Ozvěnách dne řekl, že zprávu dostal ze zdroje na ministerstvu a podle jeho názoru ji má i ČEZ.

Strana zelených stojí za Dusíkem

Předseda Strany zelených Ondřej Liška v Ozvěnách dne řekl, že ČEZ šidí modernizaci Prunéřova. „Považujeme za zcela správný postup ministra životního prostředí, který si chtěl v následujících dnech a týdnech vyžádat od ČEZu variantní řešení. A v případě, že pan premiér odmítl takový prostor svému ministrovi, tak je třeba říci, že by každý slušný ministr jednal tak, jak teď ministr Dusík, rezignovat,“ řekl Liška.

„Budeme jednat s panem premiérem, protože pociťujeme odpovědnost za tento resort. Na druhé straně deklarujeme, že náš postoj ve věci modernizace Prunéřova je neměnný, naopak je ještě pevnější než dříve, protože je stvrzen závěry mezinárodní nezávislé organizace,“ zdůraznil předseda Strany zelených.

Bez souhlasu je modernizace nemožná

První náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner vyjádřil s postupem Jana Dusíka svůj osobní nesouhlas. „Když se zamyslíme nad tím, co proces EIA je a co sleduje, tak odstoupení z mého pohledu je zbytečné. Ministerstvo totiž nemá žádný legitimní a právní důvod nevydat kladné stanovisko EIA manažerskému projektu tak, jak byl ministerstvu předložen.“

Hüner také připomněl, že ČEZ nemůže zahájit modernizaci elektrárny bez kladného stanoviska ministerstva životního prostřední v rámci procesu EIA. „Už teď je projekt celkově zpožděný a tím vznikají ztráty společnosti ČEZ.“

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme