Zelení se nejen kvůli Dusíkově rezignaci chtějí rychle sejít s premiérem

Strana zelených chce co nejrychleji schůzku s premiérem Janem Fischerem. Na ní by chtěla probrat vliv ČEZu na politické rozhodování v zemi. Jednat by zelní chtěli i o obsazení postu ministra životního prostředí, na který rezignoval Jan Dusík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Dusík - ministr životního prostředí

Jan Dusík - ministr životního prostředí | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky teď bude vše záležet na rozhodnutí premiéra.

„My budeme v příštích hodinách a dnech usilovat o to, abychom se s panem premiérem setkali a tuto situaci řešili,“ uvedl Liška a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Liška.mp3

„Ale mohu vám říci už nyní, že pokud by měla Strana zelených nominovat svého zástupce do této vlády, tak by to rozhodně nebyl nikdo, kdo by se byl ochoten podvolit tomu, jak by si přála firma ČEZ, aby státní úřady a vláda rozhodovaly.“

Předseda Strany zelených považuje za firmu, která ovlivňuje dění i politické rozhodování v České republice „do té míry, že se mu obávají postavit nejen ministři vlády, ale i samotný premiér“, jak doslova uvedl Liška.

Dusíkova rezignace

Jan Dusík rezignoval po té, co premiér nesouhlasil s jeho požadavkem, aby ČEZ vypracoval nové řešení obnovy prunéřovské elektrárny nebo nabídl kompenzace na vyšší produkci emisí.

"Premiér mé rozhodnutí neakceptoval a požádal mne o bezodkladné vydání stanoviska EIA. Nejsem vnitřně přesvědčen, že v situaci, ve které se nachází proces EIA, je nyní možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko,“ prohlásil Jan Dusík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Dusíkově rezignaci a modernizaci Prunéřova II diskutovali v Ozvěnách dne Jan Rovenský z Greenpeace, předseda Strany zelených Ondřej Liška a komentátor ČRo Petr Nováček

„Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ministra životního prostředí. Ve své funkci jsem se vždy snažil důsledně postupovat v souladu se zákonem a chránit zdraví lidí a životní prostředí. Pro toto již v této vládě necítím prostor," oznámil Dusík na setkání s novináři k problematice Prunéřova II.

Předseda vlády Jan Fischer další průtahy v rozhodování ve věci vlivu modernizace elektrárny Prunéřov II odmítá. Stanovisko k Dusíkově uvažovaném odchodu z vlády zaujme stanovisko až po té, kdy avizovaná situace nastane.

Kateřina Křenová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme