Lidovci slibují 150 tisíc nových pracovních míst

Pod heslem Cesta z krize začala v pražském paláci Charitas ideová konference KDU-ČSL. Lidovci jsou po ODS a ČSSD další stranou, která chce před sněmovními volbami jasně ukázat své teze. Mimo jiné slibují, že vytvoří 150 tisíc pracovních míst, rodinám s dětmi pak obří slevy na daních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda s místopředsedou Jiřím Kolibou (vpravo).

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda s místopředsedou Jiřím Kolibou (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec

Jak na ideové konferenci řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, lidovci souhlasí s návrhy ODS na tvorbu nových pracovních míst. Zaměstnavatelé ale podle nich nesmějí propouštět bez udání důvodu. Podmínkou pro čerpání podpory v nezaměstnanosti by pak podle KDU-ČSL byla povinnost rekvalifikace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyril Svoboda přináší tři body KDU-ČSL k tvorbě nových pracovních míst.

KDU-ČSL představila také návrhy, které mají podpořit rodinu. Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová představila dlouhodobý cíl, kterým je zdaňování té části příjmů, která připadá pouze na dospělé členy rodiny. Ze zdanění by měla být zcela vyjmuta dětská spotřeba, protože představuje investici do lidského kapitálu. V některých bodech rodinné politiky se lidovci shodují s ČSSD, například ve společném zdanění manželů, řekl Českému rozhlasu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL navrhuje radikální zvýšení slevy na dítě. A to tak, že ke stávající slevě na daních z příjmu, navrhuje novou slevu na dítě - 5 tisíc korun za první dítě, 10 tisíc za druhé, 20 tisíc za třetí a 30 tisíc za čtvrté a každé další dítě. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové z ODS ale teď v době krize zvýšit slevy na děti není reálné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Šojdrová k důchodové reformě.

Důchodová reforma alá KDU-ČSL

Michaela Šojdrová se dotkla i důchodové reformy. Lidovci navrhují zásadu, kdy každý občan v době své pracovní aktivity musí učinit takovou investici, která bude tvořit zdroj prostředků pro jeho zajištění na stáří.

Podle KDU-ČSL má dvě možnosti. Buď vychová dost děti, anebo bude muset povinně spořit v kapitálovém fondu, ze kterého bude čerpat ve stáří svůj důchod:

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Šojdrová ke slevám na dítě.

"Těmi nástroji, kterými chceme důchodovou reformu realizovat je zavedení dvou pilířů - průběžného a fondového. Z toho průběžného by čerpali důchod rodiče, kteří měli děti a z toho kapitálového by čerpali ti, kteří děti neměli a ti by samozřejmě přispívali i do toho průběžného."

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme