Sarkozy po porážce v regionálních volbách obmění kabinet

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy jednal ráno s premiérem Francoisem Fillonem o postupu po drtivé porážce v krajských volbách. Opozice bude nyní vládnout ve 21 z 22 krajů metropolitní Francie, vládní pravici zbylo jen Alsasko a zámoří. Očekává se, že v reakci na drtivou porážku ve volbách dojde ke změnám ve vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy od nedělního večera jedná se špičkami svého Svazu pro lidové hnutí a také s centristy. A i přestože Sarkozy ještě donedávna říkal, že krajské volby mají mít pouze krajský dopad, očekává se, že dojde ke změnám na celostátní úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledek krajských voleb ve Francii okomentoval na Rádiu Česko Lukáš Macek, ředitelem dijonské sekce pařížského Institutu politických věd.

„Rozsah porážky ho donutil k tomu, aby vyvodil důsledky i na celostátní úrovni. Důsledky by ale neměly být velké,“ vysvětluje Lukáš Macek, ředitelem dijonské sekce pařížského Institutu politických věd. Ke změnám ve vládě Sarkozyho přimělo i to, že v krajských volbách drtivě prohráli i někteří ministři.

Lenka Rafaelová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme