Senát rozhodne o vrácení mateřské na loňskou výši

O vrácení mateřské na loňskou úroveň mají DNES rozhodovat senátoři. Návrh příslušné novely KDU-ČSL, který schválila sněmovna i hlasy levice a zelených. Kvůli zvyšování výdajů státního rozpočtu to odmítají zástupci ODS a TOP 09. Ti mají v horní komoře parlamentu většinu a jednání o normě oddalovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Senátu

Sídlo Senátu | Foto: Jan Rosenauer

Termín projednávání Senátem totiž zkomplikuje zastáncům novely možnost jejího prosazení v předvolebním období. Pravicové strany proto svými hlasy prosadily, aby se v Senátu o mateřské rozhodovalo až dnes.

Jde o termíny

Předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová k termínu schvalování v Senátu řekla, že zákony přijímané sněmovnou v předvolební době je třeba řádně projednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje senáorů k nyvýšení mateřské zachytila ve Světě o osmé Milada Richterová

Zvyšování mateřské se zpětnou platností od počátku roku pokládá za nesystémové vzhledem ke schváleného rozpočtu. I místopředsedkyně tohoto senátního klubu Alena Müllerová Rádiu Česko potvrdila, že novelu stejně jako občanští demokraté nepodpoří i když otázku mateřské nepodceňují:

„Je to téma, které skutečně hýbe každodenním životem maminek. Na druhé straně
Zvýšený objem mateřského příspěvku je o částce 1,5 miliardy a my se svým postojem TOP 09 vnímáme každé takovéto zvýšení rozpočtu nad dohodnutý rámec, a proto v žádném případě nebudeme hlasovat pro podporu takovéhoto zákona.“

Lidovecká novela je tak adeptem na vrácení sněmovně už kvůli tomu, že poslanci v rámci jejích úprav schválili dvě odlišné formulace přechodných ustanovení, podle nichž se mají dávky vyplácet zpětně od 1. ledna 2010.

Kdyby Senát návrh pouze odmítl, sněmovna by ho mohla přehlasovat, ale na textu novely by nemohla nic změnit. Normu by pak dostal na stůl prezident Václav Klaus. Několikrát přitom předeslal, že zákony, které by prohloubily schodek letošního rozpočtu, nepodepíše.

Lidový dům trvá na svém

Senátoři ČSSD naopak trvají na tom, že je třeba mateřskou na loňskou úroveň vrátit. Předseda senátního klubu strany Petr Vícha říká, že zásadně nesouhlasí s argumenty proti příslušné novele, kterými se ohání pravice, včetně občanských demokratů:

„Oni tady v Senátu prohlasovali návrh na změnu zákona o spotřební dani, který měl dopad více než 1 miliardu korun a týkal se daně z piva. Prohlasovali tady také návrh na zrušení koncesionářských poplatků, který měl mít dopad 8 miliard korun na státní rozpočet. Takže nevěřím tomu, že jim vždy jde o blaho o vyrovnaný rozpočet.“ Vícha se také domnívá, že TOP 09 a ODS přehlasují Poslaneckou sněmovnu a předloha se opět vrátí do sněmovny.

Zamítnutí požaduje ministr financí

Zamítnutí novely s téměř dvoumiliardovým dopadem do státního rozpočtu bude po senátorech požadovat ministr financí Eduard Janota. Tomu zákon ukládá nepřekročit schválený rámec rozpočtu pro letošní rok. Pokud by novela byla přijata, peníze by musel získat dalšími úsporami ve státní správě včetně mzdových výdajů.

Sněmovna schválila zvýšení mateřské na úroveň roku 2009 na návrh lidovců. Matky by si tak přilepšily podle svého příjmu až o několik tisíc korun měsíčně, stát to přijde asi na 1,5 miliardy korun. Novelou se současně na podnět ČSSD ruší karenční neboli čekací doba pro vyplácení ošetřovného a prodlužuje se o tři dny. Státní kasu by to stálo přibližně 400 milionů korun.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme