Vůdci arabských států budou jednat o krizi ve východním Jeruzalémě

Izraelské osídlování východního Jeruzaléma bude hlavním bodem summitu Ligy arabských států, který dnes začíná v libyjské Syrtě. Vůdci 22 arabských států se mají zabývat i výzvou, aby postup Izraele posoudila mezinárodní justice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům židovských osadníkůl v Jeruzalémě

Dům židovských osadníkůl v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Arabský tábor uvádí, že usazování židovských obyvatel na okupovaná arabské území odporuje mezinárodnímu právu. Bez zmrazení výstavby prý navíc Palestinci nezahájí s Izraelem mírové rozhovory.

Ministři zahraničí arabských států už vyčlenili půl miliardy dolarů pro palestinskou vládu, aby mohla čelit takzvané judaizaci východního Jeruzaléma.

Hlavní cílem summitu je dostat izraelskou politiku ve východním Jeruzalémě ještě výš mezi hlavní mezinárodní priority.

Jedním z hostů v Sytrě je i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten opakovaně prohlásil, že osadnická výstavba je ilegální.

Budování sídlišť pro Židy ve východním Jeruzalémě také vyústilo k nejhorší krizi mezi Izraelem a Spojenými státy. Izraelský premiér Netanjahu ale včera prohlásil, že výstavba bude přesto pokračovat.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme