Vatikánský kazatel čelí kritice za výroky o antisemitismu

Vatikán se distancoval od slov kazatele Cantalamessy, který současné útoky na katolickou církev kvůli pedofilním skandálům přirovnal k těm nejhorším aspektům antisemitismu. Jeho slova vyvolala velké rozhořčení na celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vatikánský kazatel Cantalamessa

Vatikánský kazatel Cantalamessa | Foto: AFP

Vatikán nesouhlasí s přirovnáním současných útoků na papeže k antisemitismu, zdůraznil mluvčí Svatého stolce, otec Lombardi.

Cantalamessa při kázání během velkopáteční mše ve vatikánské bazilice svatého Petra, kterému byl přítomen i papež Benedikt XVI., citoval dopis, který dostal od svého přítele židovského náboženství.

V dopise se píše o "znechucení nad prudkými a soustředěnými útoky na církev, papeže a všechny věřící". Pisatel listu uvádí, že „používání stereotypů a přenášení osobní odpovědnosti a viny na kolektiv mi připomíná nejhanebnější aspekty antisemitismu".

Vatikánský mluvčí podtrhl, že citace dopisu chtěla být vyjádřením solidarity, nikoli útokem na židovskou komunitu. Nebylo to ale vhodné přirovnání, dodal otec Lombardi.

Hlavní římský rabín Riccardi Di Segni vyjádřil hluboké rozhořčení nad slovy kazatele Cantalamessy v interview pro New York Times.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme