Air Force One i zlatem vyzdobený iljušin. Tak cestují nejmocnější muži světa

Dva nejmocnější muži světa se ve čtvrtek 8. dubna setkají v Praze. Prezidenti Spojených států a Ruska si českou metropoli vybrali pro podpis smlouvy o omezení jaderných zbraní. S nimi přiletí i jejich prezidentské speciály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Air  Force One

Air Force One | Foto: Tomáš Adamec

„Praha, Air Force One.“ Tak se ve čtvrtek ohlásí letadlo amerického prezidenta Baracka Obamy. Speciálně upravený Boeing 747 pojme celkem 70 osob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Speciály prezidentů Obamy a Medveděva představil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Jan Herget

Prezident má na palubě Air Force One k dispozici nejen ložnici a pracovnu, ale třeba i posilovnu nebo zdravotnické centrum.

Spolu s novináři, úředníky a ochrankou cestuje s prezidentem také kufřík s kódy k jaderným zbraním - právě kvůli nim oba prezidenti do Prahy přijedou.

Přílet prezidentských speciálů ovšem znamená i změny v běžném letovém provozu. „Po dobu přiblížení, přistání, pohybu na ploše a pobytu prezidenta Obamy na Letišti Praha bude na základě požadavků bezpečnostních složek provoz pro přistávající a odlétající letadla utlumen do takové míry, aby nepředstavoval bezpečnostní riziko,“ vysvětluje Richard Klíma z Řízení letového provozu.

Medveděv má na výběr ze dvou iljušinů

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přicestuje do Prahy už ve středu. O jeho letadle se ale moc podrobností neví.

Hlava ruského státu má k dispozici dva iljušiny. Jeden z nich má opravdu honosné vybavení - zlaté umyvadlo, zlaté kování a armatury, mramorovou podlahu nebo hedvábné potahy stěn. U kožených sedadel nechybí zlaté popelníčky a přezky na bezpečnostních pásech.

Toto letadlo ovšem používal bývalý prezident Boris Jelcin, Vladimír Putin létal jiným strojem. Není tedy úplně jasné, jestli současný prezident Medveděv přiletí do Prahy obklopen zlatým komfortem, nebo strojem se skromnějším vybavením.

Tak jako tak budou mít letouny obou prezidentů před ostatními lety přednost, dodává Klíma: „Lety, kde je na palubě přítomna hlava státu, mají určitá privilegia. Je to především přednost vůči okolnímu provozu a ta se projeví zejména při přiblížení a přistání na cílovém letišti.“

Nebe nad Prahou ochrání i gripeny

K návštěvě prezidentů samozřejmě patří i důkladná bezpečnostní opatření, do nichž se zapojí také armáda. Ochranu vzdušného prostoru zajistí bitevníky L -159, vrtulníky a stíhačky Gripen, které můžou zajistit eskortu prezidentských speciálů od hranic na pražské letiště.

V pohotovosti bude i 53. brigáda pasivních systémů a elektronického boje. Její příslušníci umí vyhledat zdroj vysílaného signálu a pracují třeba s radiolokátorem Věra nebo různými rušičkami.

Na hladký průběh pražského summitu bude dohlížet také asi tisícovka policistů, včetně speciálně vycvičených osobních strážců.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme