Vrcholem pražského summitu USA - Rusko bude podpis odzbrojovací smlouvy

Prezidenti spojených států a Ruska Barak Obama a Dmitrij Medveděv dnes na Pražském hradě podepíší smlouvu START o omezení jaderných zbraní. Obě velmoci mají v současnosti k dispozici přes 2 tisíce hlavic. Nová smlouva jejich počet omezí na 1550 kusů na každé straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Barack Obama a Dmitrij Medveděv. | Foto: AFP

Oproti smlouvě START I z roku 1991 jde tedy spíše o symbolické počty. I tak má ale podpis nové smlouvy velký význam pro světovou bezpečnostní politiku.

SLEDUJTE ONLINE: Summit USA – Rusko

Barack Obama před rokem řekl, že jeho cílem je svět bez jaderných zbraní. Chce, aby Spojené státy ratifikovaly smlouvu o úplném zákazu jaderných testů a připravuje smlouvu, která by zakázala výrobu štěpného materiálu pro jaderné zbraně. Na to ale potřebuje podporu všech jaderných mocností a především Ruska.

Klaus a Medveděv odmítli zpochybňování smlouvy

Prezidenti Ruské federace a České republiky Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus odmítli zpochybňování významu nové rusko-americké dohody o jaderném odzbrojení. Oba se sešli včera večer po příletu ruské hlavy státu do Prahy.

Prezident Václav Klaus je rád, že si Spojené státy a Rusko vybraly k podpisu tak významné dohody právě Prahu. „Je to velmi důležitý dokument, na kterém do značné závisí celková situace v oblasti jaderného odzbrojení a vůbec situace na celé planetě,“ uvedl ruský prezident Dmitrij Medvěděv na Pražském hradě.

Podle vojenského analytika Martina Kollera má v tomto směru smlouva START velkou úlohu: „V současné době se jedná o zásadní otázku důvěry a kooperace mezi Severoatlantickou aliancí reprezentovanou Spojenými státy a Ruskem.“

Státníky bude chránit i rušička mobilů

Ruský prezident přicestoval do Prahy už včera večer, jeho americký protějšek přiletí na Ruzyňské letiště dnes krátce po deváté hodině. Setkání prezidentů má chránit i řušička mobilů. Zařízení bude umístěno na limuzíně Cadillac One Baracka Obamy a také v prostorách Pražského hradu. Opatření má snížit bezpečnostní riziko teroristického útoku.

Podle zákona o elektrických komunikacích je blokování signálu na území Evropské unie nelegální. Tým amerického prezidenta ale právo neporuší. Podle zákona o polici může za účelem ochrany životů rušičku použít. Přerušení signálu totiž eliminuje komunikaci mezi potenciálními teroristy a znemožní případné dálkové odpálení nálože v blízkosti projíždějící prezidentovi kolony.

NE ZÁKLADNÁM připravuje vzkaz pro oba státníky

Iniciativa NE ZÁKLADNÁM ale nepovažuje smlouvu START za dostatečnou. Odpůrci protiraketového radaru v Česku proto chystají pro oba politiky vzkaz. Účastníci happeningu se sejdou v osm hodin ráno na Náměstí Jana Palacha. Sebou budou mít transparenty.

„Začínáme na náměstí Jana Palacha. Potom se přemístíme tam, kde bude předpoklad, že kolona bude moci naše sdělení vidět. Budeme se snažit na taková místa, kde to bude vizuálně nejlepší,“ popsal průběh happening jeden z jeho iniciátorů Václav Novotný.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme