Obama a Medveděv se sešli na Hradě k podpisu smlouvy START

SLEDUJEME ONLINE - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv se sešli na Pražském hradě. Po společném jednání by měli podepsat novou smlouvu START o omezení jaderných zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Medveděv, Klaus a Obama na Hradě

Prezidenti Medveděv, Klaus a Obama na Hradě | Zdroj: ČTK

ONLINE: Summit USA – Rusko

Prezidentský speciál Air Force One dosedl na plochu starého ruzyňského letiště v 9:15. Do Prahy Barack Obama přijel symbolicky rok poté, co u nás představil svou vizi světa bez jaderných zbraní.

Obama se po přistání krátce pozdravil se zástupci českého státu, vzápětí nasedl do obrněné limuzíny Cadillac One a prezidentská kolona ihned zamířila na Pražský hrad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přílet Baracka Obamy sledoval na ruzyňském letišti reportér Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dorazil na místo setkání podle protokolu jako druhý v pořadí, protože je ve funkci kratší dobu než Obama. Na prvním nádvoří Hradu přivítal oba státníky prezident Václav Klaus.

Všichni tři se nejprve vydali do hradních zahrad, kde se společně vyfotografovali na pozadí pražského panoramatu. Následně ruský a americký prezident odešli k bilaterálnímu jednání do Hudebního salonku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příjezd prezidentů Obamy a Medveděva na Pražský hrad sledoval reportér Radiožurnálu Vojtěch Berger

Historický podpis nové dohody USA - Rusko by se měl odehrát kolem poledne ve Španělském sále. Obama s Medveděvem pak vystoupí na tiskové konferenci a následně je čeká slavnostní oběd za účasti desítek hostů.

Dmitrij Medveděv je v Praze už od středy, dnes nocoval v hotelu Four Seasons. Po podpisu smlouvy odlétá zpět do Ruska, zatímco Obama má v plánu ještě několik jednání.

Večer se setká v rezidenci amerického velvyslance se zástupci jedenácti zemí střední a východní Evropy. Na schůzce by měl své partnery zejména ujistit, že je nová smlouva START neohrožuje a že Spojené státy nadále chtějí zachovat svou přítomnost v regionu. Za Česko bude v rezidenci prezident Klaus a premiér Jan Fischer.

Šéf Bílého domu přenocuje stejně jako minulý rok v hotelu Hilton a v pátek ráno se vrátí na Hrad, kde se sejde s prezidentem Klausem. Kolem poledne by měl odletět zpátky do Spojených států.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Kateřina Křenová, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme