Obama a Medveděv podepsali novou smlouvu START

Prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali na Pražském hradě novou americko-ruskou smlouvu o omezení počtu jaderných zbraní. Dohoda mezi klíčovými mocnostmi zpřísňuje dříve dohodnuté limity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv

Barack Obama a Dmitrij Medveděv | Foto: Pavel Balíček

SLEDOVALI JSME ONLINE: Summit USA – Rusko

Obě velmoci mají v současnosti k dispozici přes dva tisíce hlavic. V nové smlouvě se zavazují, že do sedmi let omezí jejich počet omezí na 1550 kusů na každé straně. Neměly by také mít více než 700 rozmístěných nosičů atomových zbraní.

Oproti smlouvě START I z roku 1991 jde spíše o symbolické počty. I tak má ale podpis nové dohody velký význam pro světovou bezpečnostní politiku. Analytici dokument vnímají také jako signál nového začátku v rusko-amerických vztazích.

Obama a Medveděv: Podpis v Praze je historický moment

Dohoda, která ještě v obou zemích podléhá ratifikaci, je součástí Obamovy snahy o jaderné odzbrojení. K podpisu smlouvy došlo symbolicky rok poté, co americký prezident nastínil v Praze svou vizi bezjaderného světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam projevů Baracka Obamy a Dmitroje Medveděva po podpisu smlouvy START v Praze

Podle Obamy je podpis dohody v Praze historickým momentem. Připustil, že vize světa bez jaderných zbraní je dlouhodobá a nemusí jí být dosaženo za jeho života.

„Věřím ale, že snaha o dosažení tohoto cíle nás posune dál od studené války, posílí režim nešíření a učiní Spojené státy a svět bezpečnějším místem,“ prohlásil Obama.

Na tiskové konferenci americký prezident také uvedl, že je připraven pracovat s americkým Senátem na ratifikaci nové smlouvy ještě letos.

Také Medveděv považuje podpis za historický a stejně jako Obama vyjádřil přesvědčení, že se podaří dokončit ratifikaci v tomto roce. Rusko a USA budou podle něj proces synchronizovat, aby se žádná strana nemohla cítit poškozena.

Smlouva má podle Medvěděva vybídnout k odzbrojení také ostatní jaderné mocnosti. „Co se jaderných zbraní týče, odpovídáme za situaci v celém světě. Rád bych, aby ostatní státy tuto smlouvu nebraly tak, že je platná pouze pro Spojené státy a Rusko. Naopak. Rádi bychom, aby se ostatní země, které vlastní jaderné zbraně, na odzbrojování angažovaly co nejvíce,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podpis smlouvy USA - Rusko sledovali ve Španělském sále Pražského hradu reportéři Radiožurnálu Martin Dorazín a Vojtěch Berger

Prezidenti poděkovali České republice za to, že hostila ceremoniál podpisu nové smlouvy START. Obama zdůraznil, že Česko je blízký spojenec a přítel USA. Podle Medveděva čeští organizátoři akce odvedli skvělou práci.

Zahájení ceremoniálu, které bylo naplánováno na pravé poledne, se o více než půlhodinu opozdilo. Dmitrij Medveděv a Barack Obama vstoupili do Španělského sálu Pražského hradu současně.

Historickému podpisu dohody USA - Rusko předcházelo bilaterální jednání obou prezidentů. Mluvili mimo jiné o sankcích proti Íránu, který podle Západu vyvíjí jaderné zbraně. Obama věří, že se mezinárodní komunitě podaří uvalit silné sankce na Írán již letos na jaře.

Po slavnostním ceremoniálu a tiskové konferenci Obama a Medveděv usedli na Hradě ke slavnostnímu obědu, na nějž je pozval český prezident Václav Klaus. Účastnili se ho desítky hostů, mezi nimi vrcholní diplomaté USA a Ruska a české politické špičky.

Klaus po setkání s lídry USA a Ruska uvedl, že podepsanou smlouvu považuje za významnější krok k jadernému odzbrojení, než původně očekával. Připomněl svůj článek, v němž nechtěl dokument označovat za "odzbrojovací revoluci". Jak řekl, při psaní se mu tento výrok zdál vtipný, ale dnes by si jej odpustil.

Podpis dohody byl podle Klause "věcí mimořádnou a věcí mimořádně úspěšnou, ke které i Česká republika dala svůj malý příspěvek". Také český premiér Jan Fischer míní, že smlouva má velký význam pro soužití obou supervelmocí i pro svět.

Obamu čeká setkání s evropskými státníky

Obama přiletěl do české metropole dnes ráno, Medveděv už ve středu večer, kdy se krátce setkal s prezidentem Klausem a poté strávil noc v hotelu Four Seasons. Do Ruska se vrací dnes odpoledne, zatímco Obama má v plánu ještě několik jednání.

Večer se setká v rezidenci amerického velvyslance se zástupci jedenácti zemí střední a východní Evropy. Na schůzce by měl své partnery zejména ujistit, že je nová smlouva START neohrožuje a že Spojené státy nadále chtějí zachovat svou přítomnost v regionu. Za Česko bude v rezidenci prezident Klaus a premiér Jan Fischer.

Šéf Bílého domu přenocuje stejně jako minulý rok v hotelu Hilton a v pátek ráno se vrátí na Hrad, kde se sejde s prezidentem Klausem. Kolem poledne by měl odletět zpátky do Spojených států.

Martin Dorazín, Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme