Pentagon pošle na český výzkum další milion dolarů

Výstavba amerického radaru se sice neuskutečnila, přesto ale letos a příští rok poteče milion dolarů na český výzkum od Spojených států. Původně peníze na český výzkum měly být určitou kompenzací za postavení radarové základny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Tomáš Adamec

I přesto, že nakonec americký prezident Barack Obama od plánu protiraketové obrany v Česku ustoupil, americké zdroje pro tuzemský výzkum by měly být nadále otevřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

O penězích ne vědu z Pentagonu podrobně pojednává reportáž Petry Benešové

Američané zde investovali do třech projektů, jak Radiožurnálu popsal Michal Pěchouček, vedoucí Centra agentních technologií na ČVUT: „Jsou to tři projekty: jeden je se soukromou firmou Crytour, další je s fyzikálním ústavem a potom je projekt, který je v oblasti zpracování obrazu - stereovidění.“

O peníze z Agentury pro raketovou obranu (MDA), která projekty koordinuje, se podělily Fyzikální ústav Akademie věd, katedra kybernetiky ČVUT a soukromá firma Crytour.

V loňském roce na ně šlo 700 tisíc dolarů. V letošním a následujícím roce USA pokračují ve spolupráci s Fyzikálním ústavem a firmou Crytour. Na pražské ČVUT navíc vznikl seznam desítek výzkumných pracovišť a firem, které se mohou pochlubit špičkovou vědou.

Milan Kopp, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme