Polsko truchlí nad rakví prezidenta Kaczynského

Rakev s tělem polského prezidenta Lecha Kaczynského byla uložena v kapli prezidentského paláce ve Varšavě. Cestu z letiště, kam ji krátce po 15. hodině přivezlo polské vojenské letadlo z ruského Smolensku, lemovaly statisíce Poláků, kteří tak přišli vzdát hold svému prezidentovi a dalším obětem včerejšího neštěstí, při kterém v troskách vládního letadla zahynulo 97 lidí, včetně nejvýznamnějších osobností polské politické a společenské scény. Na letišti čekali prezidentovi příbuzní, včetně jeho bratra Jaroslawa, který včera identifikoval prezidentovo tělo, a nejvyšší představitelé země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko se ponořilo do smutku

Polsko se ponořilo do smutku | Zdroj: ČTK

Při loučení s ostatky prezidenta Kaczynského byl ve Smolensku také ruský premiér Vladimír Putin, který na rakev položil červené růže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci ve Varšavě mluvil po 15. hodině na Radiožurnálu polský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Vojenské letadlo přivítali na varšavském letišti kromě příbuzných prezidenta i nejvyšší představitelé země, včetně premiéra Donalda Tuska a předsedy horní komory parlamentu Bronislawa Komorowského, úřadujícího prezidenta.

Rakev s tělem prezidenta Kaczynského bude od zítřka vystavena v prezidentském paláci, aby se s ním lidé mohli přijít rozloučit.

Podle ministra spravedlnosti, který se byl včera na místě katastrofy podívat, nebyl prezidentský salonek v letadle pádem tolik poškozen, jako ostatní části letadla. Mnohé oběti tak musí být identifikovány až na základě analýzy DNA.

„Poláci se ptají, proč nebyly spolu s prezidentem převezeny do Polska i ostatky jeho manželky. Ta ale ještě nebyla bohužel identifikována,“ říká z Varšavy zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

Národ ztratil značnou část své elity

„Polsko je stále v šoku, národ ztratil značnou část svých politických elit, ale nejen politických. V troskách letadla zahynulo například i šest generálů včetně náčelníka generálního štábu,“ uvádí zpravodaj Petr Vavrouška a dodává:

„Jak mi dnes desítky Poláků vysvětlovaly, nešlo jen o leteckou katastrofu, byl to těžký úder do srdcí celého národa. Jako nestranného pozorovatele mne překvapuje ta obrovská spontánní mobilizace emocí. Patriotismus, hrdost, souznění s národem. V centru Varšavy jsou statisíce lidí, na domech visí černé vlajky.“

Od brzkého rána je u prezidentského paláce možné se zapsat do kondolenčních knih. Na cestě před úřadem prezidenta leží doslova moře květin. Na domech visí státní vlajky opásané černou stuhou, obchody dnes zůstaly zavřené.

tisíce Poláků před prezidentským palácem ve Varšavě | Foto: ČTK/AP

Státní pohřeb

Státní pohřeb obětí leteckého neštěstí u ruského Smolenska bude zřejmě příští sobotu. Na místě tragédie pokračují experti ve vyšetřování příčin zřízení prezidentského speciálu. Vyšetřovací týmy včetně polského tam pracovaly celou noc.

Podle dosavadních zjištění posádka letounu údajně ignorovala příkazy řídící věže letiště Smolensk a snažila se přistát v husté mlze. Letadlo ale zachytilo křídlem o vrcholky stromů a zřítilo se.

Záchranáři už objevili těla všech 97 cestujících, vrtulníky je v noci přepravily do Moskvy, kde jsou postupně identifikováni. Zatím bylo podle analýzy DNA identifikováno 24 osob.

Národ je jednotný

Vedení země převzal maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, který se včera v emotivním projevu obrátil k polskému národu.

„Dnes jsme tváří v tvář našemu národnímu dramatu spolu, dnes rozdělení na levici a pravici neexistuje,“ řekl předseda Sejmu. Dodal také, že do dvou týdnů oznámí datum předčasných prezidentských voleb.

Polsko musí kvůli letecké katastrofě zvolit kromě prezidenta také dva možné kandidáty na prezidenta, tři senátory a 15 poslanců. Sejm bude vybírat nového šéfa centrální banky, Institutu paměti národa nebo polského ombudsmana. Všechny tyto klíčové posty totiž kvůli tragédii osiřely.

Zaznívá i kritika

Polský premiér Tusk zrušil plánované zahraniční cesty do Kanady a na jaderný summit ve Washingtonu. Zaznívají ale i kritické hlasy. Bývalý velitel pozemních sil Waldemar Skrzypczak připomněl dva roky starou havárii vrtulníku, při které zahynulo skoro celé velení vzdušných sil, a ze které se podle něj nikdo nepoučil:

„Není možné, aby tolik osob důležitých pro stát letělo jedním letadlem. Procedury, které se zavedly po tamté katastrofě, byly porušeny. Nechápu proč Polsko není schopné koupit letadla pro nejdůležitější osoby v zemi.“

Bezpečnostní analytik Andor Šándor Českému rozhlasu řekl, že ale není obvyklé určovat, kteří představitelé mohou cestovat společně jedním letadlem:

„Já znám jeden jediný stát, ve kterém se toto pravidlo dodržuje. Je to Velká Británie. Královna Alžběta II. nikdy neletí s princem Charlesem v jednom letadle. S princem Charlesem potom nelétají jeho dva synové. V jiné zemi jsem to ale nezažil.“

Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme