Ve Washingtonu začne summit o jaderné bezpečnosti

Ve Washingtonu dnes začne konference o jaderné bezpečnosti. Svým rozsahem bude tento summit ojedinělý: Americký prezident Barack Obama totiž pozval nejvyšší představitele 47 zemí. Radit se budou o tom, jak účinněji kontrolovat nukleární materiál, například plutonium nebo vysoce obohacený uran, potřebný k výrobě jaderné zbraně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama a indický premiér Manmohan Singh před zahájením summitu o jaderné bezpečnosti

Prezident Barack Obama a indický premiér Manmohan Singh před zahájením summitu o jaderné bezpečnosti | Zdroj: ČTK

Americký prezident Barack Obama v předvečer summitu označil za největší hrozbu pro Spojené státy i svět možnost, že se podaří islamistickým nebo jiným teroristům ovládnout jadernou technologii a získat atomovou zbraň.

Summit má přinést závazek všech zúčastněných zemí, aby do čtyř let zajistily veškeré zásoby jaderných materiálů tak, aby se nedostaly do rukou teroristů nebo států, které by je mohly zneužít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Washingtonu začíná summit o jaderné bezpečnosti. Hostem Rádia Česko byl bezpečnostní analytik Radek Kohl.

Barack Obama do Washingtonu pozval nejen představitelé zemí, které jaderným materiálem disponují, včetně České republiky, ale také reprezentanty OSN, Evropské unie, Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Účast na poslední chvílí odvolal jen izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Prezident Obama se zaměřuje na ty státy, které jsou ve fázi, kdy mají několik let probíhající jaderný program, ale mají pouze několik desítek jaderných zbraní, nemají sofistikované kontrolní mechanismy, jako mají třeba Spojené státy nebo Rusko,“ uvedl na Rádiu Česko bezpečnostní analytik Radek Kohl.

Washington nabízí těmto státům program, jak se jaderného materiálu zbavit. „Nabízí finanční a technickou pomoc pro zabezpečení stávajícího jaderného materiálu, vybudování kontrolních systémů a dodávku jaderného paliva pro civilní účely,“ uvedl analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze zabezpečit nukleární materiál před teroristy mluvil na Rádiu Česko analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

Dva nejlepší příklady, kde mají USA šanci využít svého vlivu, případně mezinárodního tlaku, jsou podle něj Pákistán a Indie. „Oba státy buď budují nebo modernizují plutoniové reaktory nebo mají kapacitu na výrobu či znovu zpracování použitého jaderného paliva,“ dodal.

Kromě těchto dvou zemí mohou na nabídku USA podle něj přistoupit například také postsovětské země. Připomněl, že Kazachstán, který měl na svém území nejvíce zařízení umožňujících být vlastním jaderným státem, se toho na začátku 90 let vzdal výměnou za finanční a technickou pomoc.

„Zároveň jde o to působit preventivně na sáty ať už z jižní či jihovýchodní Asie, případně Blízkého a Středního východu, aby se držely v parametrech civilního jaderného programu,“ přiblížil analytik.

Fischer: ČR nemá problém se zabezpečením jaderného materiálu

Českou republiku bude na summitu zastupovat premiér Jan Fischer. Jak uvedl v Ranním interview Radiožurnálu, Česká republika nemá problém se zabezpečením jaderného materiálu. Podle premiéra je naopak velký zájem o tendr na dostavbu Temelína.

„Víme, že v Temelíně běží zakázka, že je o ní ve světe veliký zájem. Čili není divu, že státníci přijíždějící ze zemí, které mají zájem do toho tendru vstoupit, se o ni samozřejmě zmíní,“ řekl český premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR zastupuje na summitu o jaderné bezpečnosti premiér Jan Fischer, který byl hostem Ranního interview Radiožurnálu.

Ve Spojených státech je i ministr obrany Martin Barták, který má jednat se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Podle Jana Fischera budou hlavním tématem jejich setkání otázky strategické obrany, některé bezpečnostní aspekty zahraniční politiky či další angažmá v Afghánistánu.

„Bude to i debata o strategickém konceptu NATO a našem pohledu na ni. Čili bude to široké spektrum otázek, které budou věnovány bezpečnostním aspektům zahraniční politiky jak na bilaterální ose mezi Českou republikou a USA, tak v rámci Severoatlantické aliance,“ dodal.

Francie chce na summitu bránit svůj jaderný průmysl

Francouzský prezident Sarkozy sdílí snahu USA zabránit rizikům jaderného terorismu, ale zároveň chce na summitu ve Washingtonu obhajovat francouzský jaderný průmysl.

Jak píše deník Le Monde, jde hlavně o zpracování a recyklaci jaderného paliva, v čemž jsou Francouzi spolu s Japonci na světové špičce. Francie také vyrábí 80 procent své elektrické energie z jádra. Vyhořelé palivo pak přepracovává, při čemž se odděluje uran a plutonium.

Jan Pokorný, Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme