V Libereckém kraji by volby vyhrála ČSSD

Volby do Poslanecké sněmovny by v Libereckém kraji podle bleskového průzkumu agentur STEM a SC&C pro Český rozhlas vyhráli sociální demokraté. Volební model jim přisuzuje 25 procent. Na druhé příčce se ziskem o tři procenta nižším by skončila ODS a třetí se 16 procenty TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: STEM, SC&C

Příčku pěti procent by v Libereckém kraji překročilo šest stran. Za ČSSD, ODS a TOP 09 by skončily Věci veřejné s 11,5%. Páté místo s 9 procenty hlasů by obsadili komunisté a šesté se ziskem 5% Strana zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o výsledcích v Libereckém kraji

"Liberecký kraj byl pro Stranu zelených silný i v roce 2006. Získala tam téměř 10 procent. Ale Liberecký kraj je zase malý. To znamená pro mandáty do Poslanecké sněmovny je tady výrazně vyšší účast," vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Strana práv občanů - Zemanovci i lidovci by zaujali tři a půl procenta voličů a hranici pěti procent by tak nepřeskočili.

Hosty úterní debaty v Liberci proto budou: Pavel Ploc (ČSSD), Zdeněk Mach (ODS), Václav Horáček (TOP 09), Marie Nedvědová (KSČM), Petr Skokan (VV), Martina Pokorná (SZ).

73 procent respondentů je rozhodně či spíše přesvědčeno o své účasti ve volbách 2010. Tento výsledek je velice podobný účasti v kraji Vysočina. Přesvědčení o volbě konkrétní strany se zvyšuje. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. Ve srovnání s krajem Vysočina však tento důvod mírně klesl. V důvodech k neúčasti vede neschopnost si vybrat, posledním důvodem je pak tradičně nemožnost se zúčastnit.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Libereckého kraje, vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 9.4.- 10.4. 2010
Počet respondentů: 1227
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Libereckého kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V Libereckém kraji v roce 2006 zvítězila ODS (38,81 procent hlasů, což odpovídá 4 mandátům), druhá se umístila ČSSD (29,31%, 3 mandáty). Třetí skončila KSČM (11,51%, 1 mandát). Strana zelených v roce 2006 na Liberecku obsadila čtvrté místo (9,58% ), už bez zisku mandátu. SNK – Evropští demokraté získali 1,99% hlasů. Zisk ostatních politických subjektů nepřesáhl 1 procento.

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme