Poslanci budou opět rozhodovat o mateřské a benefitech

Více než 200 bodů je v návrhu programu odpoledne začínající schůze sněmovny. Většinu z nich ale poslanci rozhodně během necelého týdne projednat nestihnou. Jde hlavně o normy ve druhém a třetím čtení. Hlasovat se ale bude i o předlohách, které poslancům vrátili senátoři nebo prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Mezi vrácenými předlohami jsou například zvýšení mateřské na loňskou úroveň nebo snížení zdanění zaměstnaneckých výhod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje politiků před dubnovou schůzí sněmovny shrnuje redaktorka Rádia Česko Milada Richterová

Jednou z priorit pro ČSSD bude přehlasování Senátu právě u mateřské. Českému rozhlasu to potvrdil místopředseda strany Zdeněk Škromach:

“Celý klub sociální demokracie jako už v minulosti to podpoří. Mrzí nás, že senátoři ODS a TOP 09 novelu vrátili do sněmovny a že se snaží zabránit tomu, aby byla přijata. Před tím zákon prošel výraznou většinou a jsem přesvědčen, že i teď bude dostatek hlasů na přehlasování.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v Ranním interview Radiožurnálu

Snížení zdanění zaměstnaneckých výhod nebo zvýšení mateřské na loňskou úroveň se sociální demokraté budou snažit zařadit na začátek programu, řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Naší snahou bude projednat tento zákon na začátku jednání, to znamená nejlépe dnes, nejpozději zítra dopoledne. Bude záležena tom, jestli bude ODS volit obstrukce či nikoli. Snažili jsme se o to, aby všichni naši poslanci byli přítomni,“ dodal Tejc.

ČSSD a KSČM prosadily kvůli mateřské další schůzi

Pokud by zákon zvyšující mateřskou na loňskou úroveň nepodepsal prezident, mohla by jeho veto sněmovna podle ČSSD přehlasovat na další řádné schůzi 18. května. Její svolání i kvůli tomu sociální demokraté navrhnou. Podpoří je v tom určitě komunisté.

Původně přitom poslanci předpokládali, že se naposledy před volbami sejdou jen tento týden. Organizační výbor sněmovny ale přes nesouhlas ODS změnil plán zasedání dolní komory tak, aby se mohla řádná schůze sněmovny konat ještě v květnu.

„Tím, že nebyli přítomni všichni členové ODS na organizačním výboru, tak se sociálním demokratům a komunistům podařilo změnit program a vsunout jednu řádnou schůzi, která by mohla začít zhruba 18. května, pár dnů před volbami,“ řekla Rádiu Česko místopředsedkyně sněmovny za občanské demokraty Miroslava Němcová.

Vrácení mateřské na loňskou úroveň podle ní bude klíčovým bodem, který chce ČSSD na květnové schůzi prosadit, pakliže prezident Václav Klaus normu nepodepíše.

„Očekávám, že to bude týden velké předvolební kampaně na sněmovní půdě, kdo rozdá více dárků a kdo si zaslouží víc hlasů, takový ryzý populismus, kterému se tímto krokem organizačního výboru otevřely dveře,“ poznamenala Němcová.

Hlasovat v květnu chtějí i lidovci

O programu jednání poslanců do květnových voleb bude každopádně rozhodovat hlasováním celá sněmovna. Její místopředseda za KDU-ČSL Jan Kasal i vzhledem k velkému počtu bodů a různých priorit jednotlivých stran očekává každodenní velké zmatky.

Podle Kasala je třeba především projednat návrhy vrácené Senátem nebo prezidentem republiky a normy, které má vláda označené jako svou prioritu. „To ostatní záleží na tom, kolik bude času, a ochotě a vůli poslanců. Já osobně bych byl rád, kdyby se projednaly zákony týkající se korupce, hazardu a podobných věcí,“ dodal Kasal.

Lidovci podle něj určitě podpoří svolání schůze na květen. „Byla by hrozná škoda, kdyby legislativní proces, který trvá řadu měsíců, měl skončit těsně před branami,“ míní Kasal s tím, že i KDU-ČSL by přitom šlo zejména o definitivní schválení návrhu na vrácení mateřské na úroveň roku 2009.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Milada Richterová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme