Saddám bombám unikl, řekl při výslechu Azíz

Bývalý místopředseda irácké vlády Tárik Azíz tvrdí, že Saddám Husajn přežil dvojnásobné americké bombardování. Spojenci, kteří Azíze vyslýchají, ale nevědí, zda blízký spolupracovník diktátora mluví pravdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tárik Azíz

Tárik Azíz | Zdroj: ČTK

Deník USA Today zveřejnil informace z vyšetřování Tárika Azíze, podle kterých bývalý místopředseda irácké vlády tvrdí, že viděl Saddáma Husajna naživu ještě dvě hodiny poté, co Američané svrhli podruhé na místo jeho pravděpodobného výskytu těžké bomby.

Informace poskytnutá mediálně nejznámějším spolupracovníkem iráckého diktátora posílila spekulace, které zachytily americké zpravodajské služby. Podle nich může být Saddám Husajn a jeho dva synové naživu i po dvojnásobném bombardování, které se uskutečnilo na samém začátku a na konci amerického tažení na Bagdád.

Američané nahlas tvrdí, že nejpodstatnější je to, že Saddám Husajn už neřídí zemi. Pozorovatelé se ale obávají, že pokud nebude Saddám nalezen živ nebo mrtev, budou v Iráku síly, které Američanům znepříjemní budování nového režimu.

Bývalý irácký vicepremiér Tárik Azíz se vzdal americkým jednotkám minulý týden v Bagdádu. Patřil k nejvýznamnější členům Saddámova režimu a často obhajoval jeho zájmy ve světě. Na seznamu 55 nejhledanějších prominentů, který v podobě hracích karet vydali Američané, zaujímal 43. místo jako piková osmička.

Dlouhodobě nejznámější tvář vlády Saddáma Husajna si největší publicitu vysloužila v době první války v Perském zálivu, kdy byl Azíz ministrem zahraničí. Měl diktátorovu důvěru, protože se znali ještě z doby před Saddámovým převzetím moci, v němž mu Azíz pomáhal. Podle mnohých analýz však tento jediný křesťan v Saddámově vládě nepatřil k tikrítskému klanu a měl tak omezenou moc.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme