Hongkongský dobrovolník zachránil několik dětí. Sám zahynul

Mniši z čínské provincie Čching-chaj zpopelňují obětí středečního zemětřesení, které si dosud vyžádalo přes 1100 mrtvých. Záchranáři se ale nevzdávají a v troskách domů hledají známky života. Při vyprošťování jim i přes hrozící nebezpečí pomáhají také obyčejní lidé. Mezi nimi byl i hongkongský dobrovolník, který zachránil několik osob, sám ale nakonec zahynul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zemětřesení v Číně

zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

Zázraky se dějí, prohlásil krátce po středečním zemětřesení šestačtyřicetiletý majitel přepravní firmy Wong Fuk-wing z Hong Kongu. V době přírodní katastrofy pracoval jako dobrovolník v dětském domově v tibetské prefektuře Jü-šu, který, stejně jako dalších patnáct tisíc budov, byl doslova srovnán se zemí.

Wong přežil, místo neštěstí ale neopustil, naopak. Holýma rukama začal prohledávat sutiny zřícené budovy a postupně se mu podařilo vyprostit tři malé děti a jednu učitelku. Živé.

Zprávy o jeho úsilí se ihned rozlétly po celé Číně. Noviny psaly o hrdinovi, který pomáhal už před dvěma lety v S´-čuanu, kde při zemětřesení zemřelo na 90 tisíc obyvatel této provincie. Publikovány byly i jeho další aktivity, především pak jeho charitativní pochod z bývalé britské kolonie do čínské metropole Pekingu.

Během tří měsíců vybral 200 tisíc jüanů, tedy přes půl milionu korun a předal je Červenému kříži, který je použil na léčbu pacientů s leukémií. A právě fotografie Wonga, jak sedí na náměstí Nebeského klidu v centru hlavního města, kam po třech měsících putování dorazil, se nyní opět objevila v hongkongských i čínských denících.

Bohužel už jen jako připomínka jeho smutného osudu. Wong Fuk-wing totiž při pátrání po dalších pohřešovaných osobách v provincii Čching-chaj zahynul. Osudným se mu staly následné otřesy. Za svou odvahu už v minulosti dostal několik ocenění, to poslední, za statečnost při záchranných pracích v sirotčinci v tibetské prefektuře Jü-šu mu bude uděleno posmrtně.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme