Letadla v Česku nebudou létat minimálně do nedělního poledne

Islandská sopka dál komplikuje letecký provoz nad Evropou. O uzavření vzdušného prostoru nad Českem až do zítřejší dvanácté hodiny rozhodl krizový štáb na letišti v Ruzyni. Kvůli sopečnému mraku bylo na pražském letišti dnes zrušeno 162 příletů a 156 odletů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě | Foto: AFP

„V nejnižší vrstvě (atmosféry) bude sopečný prach podle posledního výstupu neustále až do půlnoci. Takže se obávám, že dnes k uvolnění našich letišť nedojde,“ vysvětluje omezení provozu vedoucí Odboru letecké meteorologie Bohumila Techlovského z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O omezení provozu na ruzyňském letišti mluvila redaktorka Klára Bílá. Dalším hostem Ranního interview byl vedoucí Odboru letecké meteorologie Bohumil Techlovský z Českého hydrometeorologického ústavu.

České aerolinie, stejně jako další společnosti, nabízejí změnu letenky na jiné datum, případně vracejí žadatelům peníze. Část lidí přitom zvolila jako alternativu železnici, dráhy hlásí nárůst zájmu o mezinárodní jízdenky v řádech desítek procent, některé vlaky už jsou vyprodané.

Na zavřené letiště reagují ale i ostatní dopravci a snaží se uspokojit větší zájem lidí, kteří se potřebují dostat do zahraničí. Kromě posílených vlaků také autobusové společnosti vypravují více mezinárodních spojů. A to jak směrem z republiky, tak také pro návraty lidí z ciziny domů.

Omezení stále platí pro většinu Evropy

Uzavírky letišť se prodlužují i v ostatních evropských zemích. Uzavřená zůstávají největší evropská letiště včetně londýnského Heathrow. Britské úřady prodloužily zákaz komerčních letů nad ostrovy zatím přinejmenším do nedělní druhé hodiny ranní. Stejná je situace v Dánsku. Ve Francii zatím zůstávají uzavřená tři hlavní pařížská letiště do dnešní dvacáté hodiny. Do té doby ruší veškeré plánované lety i největší letecký přepravce na kontinentě - německá Lufthansa.

Celkem je teď vzdušný prostor kompletně uzavřený nejméně ve čtrnácti evropských státech. Nově se letecká doprava částečně nebo úplně zastavila v Bělorusku, na Ukrajině a v Srbsku. Pomalu se zase začíná létat nad Norskem a Švédskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémům s leteckou dopravou, které způsobila islandská sopka, se věnovalo i Rádio Česko.

Pomohl by déšť

Podle meteorologa by pomohlo, kdyby pršelo: „Kdyby byly výrazné srážky, tak by to pomohlo vulkanický popel vymýt z atmosféry. To by pomohlo, ale bohužel se déšť dva dny neočekává.“ Víkend totiž přinesl dlouho očekávané oteplení i vyjasnění.

Vulkanologové ale varují, že sopka může chrlit popel až půl roku a po tu dobu se můžou často odstavovat lety. To nevylučuje ani Techlovský: „Pokud bude soptit s touto intenzitou, se kterou soptí teď, tak bohužel při vhodné povětrnostní situaci, která může znovu nastat už příští týden, opakování nelze vyloučit.“

Lidé se popela nemusí bát

Český Státní zdravotní ústav kvůli sopečnému prachu doporučil, aby děti, senioři a lidé s nemocným srdcem a dýchacími obtížemi raději nevycházeli. Částice sopečného prachu by totiž mohly začít padat na zem. U citlivějších lidí to může způsobit dráždění spojivek a dýchacích cest.

Podle Pavla Šimandla z Českého hydrometeorologického ústavu je zbytečné vyvolávat paniku: „Co se týká dýchacích obtíží, to bych chtěl posluchače uklidnit, protože prach zůstává ve vyšších vrstvách atmosféry a dolu by se měl dostávat pouze ve srážkách, které dneska neočekáváme.“

Jitka Hanžlová, Ondřej Kapic, Petr Medek, Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme