Washington zažil nové protesty proti vládě prezidenta Obamy

Ve Washingtonu se zase demonstrovalo proti vládě a vysokým daním. Tisíce Američanů protestovaly proti údajně rozhazovačné politice prezidenta Obamy, která zadlužuje zemi a zatěžuje podniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace ve Washingtonu

Demonstrace ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Zpravodaj Českého rozhlasu potkával na náměstí Freedom Plaza kousek od Bílého domu hlavně naštvané Američany ve středním nebo vyšším věku, někdy i s celými rodinami, které spojuje odpor vůči nejspíš všemu, co podniká prezident Barack Obama.

Jde skoro výhradně o naštvané živnostníky a majitele menších podniků. Právě ti vytvářejí dvě třetiny nových pracovních míst a zaměstnávají přes polovinu zaměstnanců v soukromém sektoru.

„Tahle vláda už stačila zečtyřnásobit výši dluhu,“ vysvětluje například podnikatel John z Vicksburgu v Mississipi, který má malou společnost specializující se na import spotřebního zboží z Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi demonstranty byl i washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

„Debakl zvaný zdravotní reforma spolu s tím směřuje k nevyhnutelnému: vláda bude muset zvýšit daně a to může být pro mnohé malé podniky posledním hřebíkem do rakve,“ říká John.

Zdravotnická reforma ale přece počítá i s daňovými úlevami. Prezident Obama také často o podpoře malých podniků mluví a poukazuje na to, že jsou hlavním motorem tvroby pracovních míst. Ale podle toho co slyším, jsou to jen planá slova.

„Vláda nedělá pro malé firmy naprosto nic,“ tvrdí zkrachovalý živnostník Mathew z Marylandu, který už sedm měsíců nemá práci. „Mám dva zaměstnance a to co říká vláda nedává žádný smysl,“ prohlašuje bytová architekta Lindsey z Baltimore.

Na jednu stranu deklaruje Barack Obama malým firmám podporu, současně prosazuje naprosto opačnou politiku, která zvýší jejich náklady. Ve velmi tvrdém konkurenčním prostředí to může znamenat jediné: krach mnoha z nich a vyšší nezaměstnanost.

Na podobná shromáždění jako jsou protiobamovské demonstrace chodí samozřejmě jen lidé s určitým vyhraněným názorem. Nepotkáte na nich prakticky žádné afro-američany, také mladí lidé jsou v menšině. I tak ale naznačují, že nespokojenost americké střední vrstvy s vládou prezidenta Obamy roste.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme