Nebe nad Českem zůstane uzavřené až do pondělí

Vzdušný prostor nad Českem zůstane kvůli oblaku sopečnému prachu a meteorologickým podmínkám uzavřen dalších 24 hodin, tedy do pondělního poledne. V Česku proto nesmějí létat dopravní letadla ani vrtulníky záchranné služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě

Erupce sopky ruší lety po celé Evropě | Foto: AFP

„Během dnešního dne by měl foukat jihovýchodní vítr nejen při zemi, ale i ve vyšších vrstvách atmosféry, takže prach se bude částečně vracet, alespoň to naznačují některé modely, například norský model,“ vysvětluje meteoroložka Marie Odstrčilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pohybu sopečného prachu a omezení letecké dopravy mluvila v Ranním interview meteoroložka Marie Odstrčilová.

Každé ráno proto teď zasedá v pražské Ruzyni řídící štáb a rozhoduje o otevření, nebo dalším prodloužení letového klidu. Zítra se sejde v 9 hodin. Řídící štáb se rozhoduje hlavně podle informací meteorologů, podle nich se ale situace téměř nedá předvídat dopředu.

„Protože sopka chrlí dále a proudění se v následujících dnech nezmění na severozápadní, tak se předpokládá, že by se další sopečný popel v různých výškách atmosféry měl dostávat i nad střední Evropu,“ dodává Odstrčilová.

Zákaz letů přitom tvrdě dopadá na letiště i dopravce. Například Řízení letového provozu denně přichází zhruba o 10 milionů korun, podobnou ztrátu hlásí i Letiště Praha. České aerolinie musí denně rušit přibližně stovku letů, to znamená ztrátu několik desítek milionů.

Popel může vymýt déšť

V České republice se nelétá už od pátečního poledne, podobně jako jinde v Evropě. Podle meteoroložky se situace zřejmě nezlepší ani v následujících dnech: „Nejvíce by určitě pomohlo, kdyby sopka přestala být aktivní. Hlavně by ale pomohly nějaké vydatnější srážky, které by sice popel vymyly z atmosféry, ale zase by se dostal na zemský povrch. Otázka je, co je lepší. Pro letový provoz by to bylo lepší, nevím ale, jestli by to bylo lepší pro obyvatelstvo.“

Lenka Jansová, Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme