1. máj slavili komunisté, socialisté i anarchisté

K odmítnutí vstupu do Evropské unie vyzvali své stoupence na prvomájové demonstraci v Praze na Letné komunisté. Na jejich tradiční mítink přišlo několik tisíc lidí. Více než dva tisíce příznivců KSČM se zúčastnilo oslav Svátku práce v Brně - Pisárkách. Proti unii v Praze demonstrovali i anarchisté. Sociální demokraté oslavy naopak pojali v duchu proevropské kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příznici KSČM slaví na Letné

příznici KSČM slaví na Letné | Foto: Michal Kamaryt

Vstup do Evropské unie bude podle místopředsedy KSČM Václava Exnera pro Českou republiku nevýhodný. Naše podniky podle něj nebudou schopny zvládnout tlak konkurenčního prostředí a do velkých problémů se dostanou i zemědělci, kteří budou mít nárok na výrazně nižší dotace. Sama Evropská unie nemá podle Exnera jasno o tom, jaká bude její budoucnost.

Komunisté proto vyzývají své členy a příznivce, aby v červnovém referendu řekli vstupu naší země do unie "Ne".

Drobná potyčka a slovní přestřelky provázely zahájení prvomájových oslav v parku v Brně - Pisárkách. Svátek práce tam přišly oslavit více než dvě tisícovky příznivců KSČM. Před vchodem do parku ale protestovala proti komunismu asi dvacítka Mladých konzervativců, kteří přišli s transparenty hlásajícími hesla "Máte ruce od krve" nebo "Komunismus je opium lidstva".

"Připomínáme si tady nesmírnou tragédii komunistických zločinů 50. let a také se snažíme upozornit na to, že mnohé z nich do dneška zůstaly nepotrestány," vysvětlil přítomnost Mladých konzervativců na prvomájové oslavě jejich brněnský předseda Robert Kocián.

Krajský a městský zastupitel za KSČM Pavel Březa řekl, že by spíš než protesty antikomunistů preferoval dialog. "Chtějí-li diskutovat, nechtějí-li provokovat, tak musí přistupovat i k tomuto setkání a k naší straně jinak."

Protesty odpůrců KSČM provázely i komunistické oslavy 1. máje v Ústí nad Labem. Mezi účastníky prvomájových oslav v tamních Městských sadech procházela dopoledne skupina lidí v bílých vestách, na nichž byla červenou barvou napsána jména známých obětí komunistického režimu.

V duchu proevropské kampaně pojali své prvomájové oslavy na pražském Výstavišti sociální demokraté. Do zábavného programu zařadili i tzv. eurookénka, ve kterých řečníci objasňují výhodnost vstupu naší země do Evropské unie. Hned v tom úvodním promluvila ministryně školství Petra Buzková: "Já osobně velmi doufám, že se občané České republiky rozhodnou pro vstup, že se rozhodnou k tomu, že Česká republika patří do Evropy, do které konec konců měla patřit celou dobu."

Někde měly prvomájové oslavy spíše než politický náboj nádech recese. Například ve Světlé pod Ještědem na Liberecku se sešlo skoro 10 tisíc účastníků. Jejich setkání provázel parodovaný soudružský pozdrav "Buď v práci v šest".

oslava Svátku práce jako recese | Foto: Radek Petrášek

1. máj slavili tradičně i anarchisté. Prahou prošel průvod asi tří stovek příznivců tohoto hnutí. Řečníci ve svých projevech kritizovali současný systém, který není schopen čelit hluboké sociální a ekologické krizi. Mladí anarchisté také skandovali hesla proti válce a Evropské unii.

Na poklidný pochod dohlížely desítky policistů, kteří se obávali hlavně střetu se skinheady. Ten se nakonec odehrál na Vítězném náměstí, kde pochod končil. Skupinka asi deseti anarchistů tam napadla čtyři příznivce hnutí skinheads, jeden z nich odcházel s rozbitou hlavou.

Podle důvěrných informací se mohlo jednat o policejní provokaci. Tito čtyři skinheadi byli totiž nejméně dvakrát spatřeni v přátelském rozhovoru s policisty z odboru pro boj s organizovaným zločinem. Policejní mluvčí tuto spekulaci odmítla.

Helena Šulcová, Pavla Dluhoschová, Regina Prouzová-Květoňová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme