Osvobození západu Čech připomene i celosvětová hra geocaching

Netradiční součástí letošních oslav 65. výročí osvobození západu Čech americkou armádou se stane hra geocaching. Její podstatou je hledání ukrytých schránek - takzvaných "keší" s GPS přístrojem podle zadaných zeměpisných souřadnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční Den otevřených dveří Českého rozhlasu Plzeň

Tradiční Den otevřených dveří Českého rozhlasu Plzeň

„Někdy před měsícem nás oslovilo Americké centrum při ambasádě USA v Praze s tím, že by rádi založili nějaké geocache tématicky věnované právě osvobození. Takže jsme po dohodě s nimi a ve spolupráci s Pattonovým memoriálem vytvořili sérii šestí keší v různých lokalitách, kde se Američané vyskytovali,“ přiblížil v Ozvěnách dne jeden z organizátorů akce, Václav Kohout.

Geocaching se v Česku těší velké oblibě. Hráči, kteří si říkají "kačeři", pomocí navigačního systému GPS hledají skryté schránky nazývané cache, v češtině keše. „Je to většinou plastová krabička, aby byla voděodolná. o které jsou známy pouze zeměpisné souřadnice, které jsou zveřejněné na speciálních stránkách na internetu,“ vysvětlil Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osvobození západu Čech připomene i celosvětová hra geocaching. Hostem Ozvěn dne byl jeden z organizátorů akce, Václav Kohout.

Geocache ze série připomínající výročí osvobození západu Čech, které organizátoři nazvali US army 1945, jsou podle něj umístěny na místech, která nějak se závěrem války souvisejí. „Na místech, kde je nějaká pamětní deska, nebo kde došlo k nějakým bojům, nebo které leží na demarkační linii a podobně,“ uvedl.

Souřadnice k první schránce byly zveřejněny dnes. „První schránka, která byla zveřejněna, je ve Kdyni. Byla zveřejněna dopoledne a nálezce ji našel kolem páté hodiny odpoledne,“ dodal.

Češi patří k aktivním hledačům i zakladatelům schránek

„V ČR je kolem 16 tisíc aktivních schránek a tak přes 10 tisíc geocacherů. Na to, jak jsme malý stát máme obrovské množství geocachí ,“ přiblížil Kohout.

„Zatímco například v Polsku je kolem 1500 keší a někde na Balkáně to byly před pár lety desítky keší, které navíc většinou zakládali Češi, kteří tam byly na dovolené, tak těch 16 tisíc schránek v Česku je strašně moc,“ dodal.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme