Vedení Goldman Sachs budou vyslýchat senátoři

Proti americké bance Goldman Sachs vystoupili politici i investoři. Komise amerického senátu tuto prestižní finanční instituci obvinila z toho, že nehájila v první řadě zájmy svých klientů, ale starala se jen o vlastní zisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Senátoři dnes budou vedení Goldman Sachs vyslýchat. Investoři zároveň podali proti bankovnímu domu další žalobu. Banka prý podala investorům zavádějící informace o jednom svém produktu, navázaném na rizikové hypotéky.

Šéf jedné z nejvlivnějších bank ve Spojených státech Lloyd Blankfein, ale nařčení rezolutně odmítá. Tvrdí, že rozhodnutí senátní komise je politicky motivované. Přišlo totiž v den, kdy senát projednával reformu pravidel pro finanční instituce. Tu se Demokratické straně o jeden hlas nepodařilo protlačit.

Republikáni odmítají především navrhovaný speciální fond pro záchranu padlých bank. Administrativa prezidenta Baracka Obamy ale boj za nová pravidla pro Wall street nehodlá vzdát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem americké banky Goldman Sachs hovořil ve Stalo se dnes Igor Lukeš, profesor na Boston Univerzity.

Kauza vnikla před rokem, kdy velké finanční domy začaly kolabovat celkem dramaticky napravo i nalevo a Goldman Sachs jakoby zázrakem stála vzpřímená a velmi prosperující, vysvětlil ve Stalo se dnes Igor Lukeš, profesor na Boston Univerzity.

„Potom se ovšem ukázalo, že jednou z hlavních příčin tohoto úspěchu bylo to, že se dopouštěla určitých praktik, které – byť nejsou jasně nelegální – jsou v šedé zóně mezi zákonným a nezákonným podnikáním. A o to právě teď jde. Zda stát může vstoupit do této šedé zóny a vydefinovat ji tak, aby tyto praktiky byly buď otevřeně přijaty nebo otevřeně prohlášeny za kriminální,“ uvedl Lukeš.

Podle něj debata, která probíhá ve Washingtonu, není jenom o Goldman Sachs. Je to prý debata o celém finančním průmyslu. A, jak uvedl, diskuze není mezi socialisty a kapitalisty, mezi příznivci státní plánované ekonomiky a zastánci svobodného podnikání. Jde údajně jenom o to, jak trh uchránit v jeho čisté podobě od zásahů, které mu znemožňují funkčnost, jako například dělal Goldman Sachs.

„Mnoha lidem jde o mnoho. Například o peníze, které mají uložené na budoucí penze. Takže tohle je záležitost ne akademická, ale záležitost, která se dotýká téměř každého občana Spojených států,“ vyzdvihl profesor Lukeš.

Igor Maňour, David Koubek, Renata Mňuková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme