Euro vůči dolaru dál oslabuje

Velké finanční instituce se zbavují eura nejrychlejším tempem od pádu americké banky Lehman Brothers v roce 2008. Tehdy společná evropská měna vůči dolaru kvůli nervozitě na trzích oslabila o dvacet pět procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Tentokrát jsou její ztráty prozatím menší. V noci na dnešek propadla na úroveň 1,32 dolaru za euro, tedy do blízkosti jednoletého minima. Očekává se ale, že společně s narůstajícími problémy zadlužených členů eurozóny budou ztráty eura narůstat.

Poslední z jihoevropských zemí, kterým byla snížena známka důvěryhodnosti, bylo včera Španělsko. Pokud by ho následovalo Irsko nebo Itálie, pak bude podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka euro dále oslabovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za oslabováním eura vysvětloval analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

„Klíčové je, s čím přijde eurozóna, s jakým balíkem pomoci pro Řecko a jak bude ta pomoc koncipována, aby se zabránilo nákaze dalších zemí,“ řekl analytik. Dolar se podle něj může přiblížit k hranici 1,3 dolaru za euro a pokud přijdou další negativní informace, pak může být ještě silnější.

Brzdou posilování dolaru zřejmě nebude ani nejistá situace na trhu práce v USA, kvůli které centrální banka drží úrokové sazby blízko nuly. „Dostala se to do bodu, kdy by se tam situace na trhu práce měla pomalu zlepšovat,“ myslí si Vlk.

Sázka investorů na dolar, drahé kovy nebo japonský jen je podle Vlka sázkou na to, že se bude nervozita na trzích dále stupňovat. „Podle mne je to ale jen krátkodobá hra, tvrdí analytik společnosti Patria.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme