Nervozita kvůli Řecku přetrvává, banky dál ztrácejí

Problémy Řecka a dalších států jižní Evropy dělají starosti finančním institucím z celého světa. Banky mají totiž jen na Řecko navázané investice v celkové výši v přepočtu 5,75 bilionu korun. České ústavy pak asi dvacet pět miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Jan Rosenauer

Případná neschopnost splácet dluhy a nebo i pouhé zvýšení rizika s investicí do Řecka spojených tak může přinést problémy. Podle analytika společnosti BH Securities Petra Hlinomaze budou banky dál ztrácet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz na Rádiu Česko

„Nervozita bude v Evropě přetrvávat i kdyby už žádné další špatné zprávy nepřišly. Je to tím, že zatím není na stole definitivní řešení problémů Řecka i když se o různých variantách už dva měsíce hovoří,“ řekl Hlinomaz.

Největší problémy způsobila nynější situace Řecka, Portugalska a Španělska německým a pak také francouzským bankám. U nás má nejvíce peněz v Řecku Komerční banka.

„Její vedení sice deklarovalo, že neuvažuje o snížení hodnoty řeckých dluhopisů, nicméně po posunu ratingů bude nucená reagovat a pak by se snížení hodnoty projevilo i v hospodářském výsledku,“ myslí si analytik BH Securities.

Potíže jihoevropských ekonomik budou podle něj ovlivňovat dění na burzách ještě minimálně dva týdny. „Nejvíce je zasažen finanční sektor. Určitou míru rezistence by mohly vykazovat sektory výrobní, těžební nebo služby,“ dodal analytik Hlinomaz.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme