Bankéř: Peníze z MMF a eurozóny zkrotit řecké státní finance nepomohou

Demonstranti v Aténách se střetli s policií během svého pokusu navštívit řecké ministerstvo financí. Protestují proti úsporným opatřením, která hodlá přijmout vláda pro to, aby dosáhla na finanční pomoc Měnového fondu a Evropské centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

Evropská komise oznámila, že jednání se velmi přiblížila schválení všech podrobností záchranného plánu. Řecká vláda uvedla, že dohodu potřebuje uzavřít nejpozději do 19. května, jinak stát zkrachuje.

Podle řady pozorovatelů ale peníze z Mezinárodního měnového fondu a eurozóny už zkrotit řecké státní finance nepomohou. Myslí si to například také investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecká krize. Pohled spolupracovnice Rádia Česko v Řecku Androniky Čolasové.

„Myslím že bankrot Řecka se nám odehrává před očima. Země už nemá přístup k půjčkám, jeho obligace se obchodují s výnosností nad 15 procent. A pojistit svoji investici do řeckých dluhopisů je dnes dražší než v případě Ukrajiny či Nigérie,“ uvedl na Rádiu Česko.

Žije si průměrný Řek nad průměr?

„Důsledky ekonomické krize tlačí i na řecké obyvatelstvo, aby se přizpůsobilo momentálním podmínkám. Přináší to sebou nezbytné omezování veškeré spotřeby. Struktura výdajů připomíná jakýkoli evropský stát. Výhodou pro Řeky je, že 80 procent žije ve vlastních bytech či domech, čímž ušetří za nájem,“ uvedla spolupracovnice Rádia Česko v Řecku Andronika Čolasová.

Západní media při hledání dalších uhlů, jak krizi podat, vypočítala, že průměrný Řek žije hodně výrazně nadprůměr. Podle propočtů je průměrná mzda v Řecku až 70 tisíc korun, včetně různých benefitů, na které jeho rodina může dosáhnout. Podle Čolasové ale nelze říct, že by takové příjmy měl průměrný Řek.

„Už vůbec ne v soukromém sektoru - tam nepřesahuje průměrnou mzdu evropského zaměstnance. Mnohokrát se ale navyšují příplatky a odměny, které bývají trvalou součástí mzdy. V některých případech to dosahuje vyšších částek, ale není to běžná záležitost,“ uvedla.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme