V Plzni budou během oslav osvobození k vidění Pandury

Na plzeňských slavnostech svobody dnes armáda poprvé oficiálně představí obrněné transportéry Pandur. Nedávno je do výzbroje získali čeští vojáci náhradou za dosluhující bojová vozidla pěchoty 1 a 2 vyrobená v bývalém Sovětském svazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur II 8x8

Pandur II 8x8 | Foto: Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug

Dva kusy nového obrněnce si dnes budou moci osahat a prolézt všichni milovníci vojenské techniky. Podle podplukovníka Eduarda Trtílka je pandur narozdíl od bojových vozidel pěchoty na kolovém podvozku.

„Je to pro přesun mechanizovaných jednotek v různých terénech. Ať už je to v horských terénech, na rovinkách. Výzbroj je rychlopalný kanón třicet milimetrů, jeden kulomet ráže 7,62 a dvě tankové řízené střely,“ přiblížil Trtílek.

K vidění budou i další armádní novinky. Například pasivní sledovací systém Věra, nástupce legendární Tamary. Chybět nebudou ano houfnice, raketomety, bojová vozidla Land Rover Caiman, technika ženistů, dělostřelců a dalších jednotek.

Své vybavení sem dopraví také americká armáda. Mezi nejzajímavější kousky bezesporu patří čtyři obrněná vozidla Stryker ve třech různých provedeních a také legendární Hammery.

Kromě techniky se můžete setkat jak s českými, tak s americkými vojáky a popovídat si s nimi. Střelecký areál v Plzni – Lobzích bude otevřený až do osmnácti hodin.

Martina Klímová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme