Eurozóna rozhodne o rozsahu pomoci zadluženému Řecku

Řecku se otevírají dveře k miliardové pomoci. Na té se výměnou za další úsporná opatření Athény dohodly s orgány Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Výši a formu mají schválit na mimořádně svolané schůzce v Bruselu už odpoledne ministři financí zemí eurozóny. Rozsah tříleté pomoci by se měl podle dosavadních zpráv pohybovat kolem 120 miliard eur, tedy 3,1 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řecký premiér Jorgos Papandreu

řecký premiér Jorgos Papandreu | Zdroj: ČTK

Výši a formu pomoci mají schválit na schůzce svolané do Bruselu ministři financí zemí eurozóny.

Mimořádné jednání šéfů státních pokladen zemí platících eurem se nakonec neodehraje formou videokonference. Ministři přijedou osobně.

Posvětí podmínky, které musí Řecko v podobě dalších úsporných opatření přijmout, aby získalo pomoc eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Řecký plán je ročně ušetřit dalších 24 miliard eur.

Pro letošek slíbily země euroskupiny poskytnout Řecku úvěry ve výši 30 miliard eur. Měnový fond má přidat dalších asi 15 miliard. Předpokládá se, že program pomoci do roku 2012 by měl obnášet 100 až 120 miliard eur.

Ministři financí mají také dohodnout datum mimořádného summitu šéfů států a vlád eurozóny, kteří aktivaci balíku pomoci Řecku formálně odstartují.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme