Preference britských politických stran jsou před volbami vyrovnané

Britské politické strany stupňují úsilí před čtvrtečními volbami. Poslední průzkumy naznačují, že preference jsou mimořádně vyrovnané a mnoho lidí stále není rozhodnuto, komu dají nakonec svůj hlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Ben

Big Ben | Foto: europa.eu.int

Lídři konzervativců, labouristů i liberálních demokratů shodně prohlašují, že v kampani už nepoleví ani na minutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O roli předvolebních debat na blížící se volby ve Velké Británii mluvil na Rádiu Česko zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jan Bumba.

Na prvním místě v průzkumech se sice nyní pravidelně objevuje konzervativní strana Davida Camerona, nemá ale zaručeno, že bude mít ve sněmovně dostatek poslanců na zformování vlády.

Lídr labouristů, premiér Gordon Brown, bojuje o svůj politický život. Propad jeho strany by znamenal také konec jeho kariéry. Liberální demokraté vedení Nickem Cleggem mají šanci na historický úspěch a vyzývají voliče, aby se nezalekli této možnosti a nepřešli na poslední chvíli k tradičnějším stranám.

Do preferencí výrazným způsobem promluvily tři nedávné televizní debaty. Konzervativci mají podle posledního průzkumu 35 procent, labouristé a liberální demokraté shodně 28 procent.

Hraje se o 650 křesel ve sněmovně. Díky většinovému systému ale to, že má nějaká strana preference 35 procent neznamená, že dostane také 35 procent mandátů. Podle údajů BBC by konzervativci mohli mít 278 křesel, labouristé 260 a liberálové 80. Většina, na jejímž základě lze sestavit vládu, je přitom 326 křesel.

Mnoho lidí stále váhá a výsledek voleb je prakticky nemožné odhadnout. Stále pravděpodobnější se ale jeví možnost, že žádná strana nezíská dostatečnou většinu a Britové, kteří nejsou zvyklí na koaliční vládnutí, se dostanou do situace, jaká nastala naposledy v roce 1974.

Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme