V Británii se vedla předvolební kampaň i v noci

Ve Velké Británii zbývá poslední den do voleb do dolní komory parlamentu. Předvolební průzkumy ukazují velmi těsné rozdíly v preferencích. V závěrečné fázi kampaně se předsedové tří hlavních politických stran hekticky snaží přesvědčit dosud nerozhodnuté voliče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Gordon Brown

Britský premiér Gordon Brown | Foto: Evropská komise

Podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Londýně Ivana Kytky jde o jedny z nejméně předpověditelných voleb v britské historii.

„Dnešní ranní průzkum ukazuje, že čtyřicet procent voličů zůstává stále nerozhodnuto, komu dá svůj hlas. Výsledek je tedy naprosto nepředvídatelný,“ řekl Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka

Podle tohoto průzkumu získají 35 procent Konzervativci, 29 Labouristé a 28 Liberální demokraté. Pokud by byl skutečný výsledek podobný, pak by žádná ze stran neměla v parlamentu většinu.

Předák Konzervativní strany David Cameron proto vedl kampaň dokonce i v noci na dnešek. Podle Ivana Kytky byl v hrabství Yorkshire na severu země.

„Navštívil tamější rybáře a pekaře a ráno v severní části Londýna podpořil jednoho z poslanců Konzervativní strany. Současný premiér Gordon Brown se ho snažil napodobit a ještě v noci odcestoval do oceláren v Sheffieldu, kde promluvil před dělníky. Do postele se tak dostal někdy ve tři hodiny ráno,“ uvedl Kytka.

Předvolební kampani daly nový náboj televizní debaty

Podle pozorovatelů skutečnost, že se poprvé v historii sešli před televizními kamerami lídři tří nejsilnějších britských stran možná do velké míry určí podobu příští sněmovny.

„Ano, myslím si, že to opravdu bylo tak zásadní. Do té doby, v prvním týdnu, byla kampaň poměrně vlažná,“ řekl šéfredaktor časopisu Prospect David Goodhart. Konzervativci vedli, labouristé se nesměle dotahovali. Pak se ale podle něj objevil „telegenický“ pan Clegg.

„Do té doby o něm slyšelo jen málo lidí, málokdo věděl, kdo to vlastně je,“ vysvětlil David Goodhart, jak zásadní bylo pro liberálního demokrata, že se objevil po boku známějších politických soupeřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británii dělí od otevření volebních místností pouze hodiny. Jak se do verdiktu voličů můžou promítnout televizní diskuse, sondoval v Londýně Jan Bumba.

Profesor prestižní London School of Economics a známý komentátor politického dění Patrick Dunleavy souhlasí s názorem, že televizní debaty daly předvolební kampani zcela nový náboj.

„Zaprvé, dívalo se na to 10 milionů lidí. Kdybyste se mě zeptal den před tou debatou, kolik to bude mít diváků, odhadoval bych tak možná dva miliony,“ uvedl profesor Dunleavy a dodal, že to je víc, než kolik sleduje nejúspěšnější britské televizní pořady.

Zadruhé se tím podle něj uvolnil pocit, který prý v britské politice dřímá stále – lidé nechtějí být omezeni jen na volbu mezi dvěma politickými stranami.

Pořádání televizních debat označil profesor Dunleavyz za vynikající nápad. „Kdybyste mi řekl, že se na to bude dívat tolik lidí, tak bych vám odpověděl, že o tom si můžete nechat jen zdát,“ řekl. Podle něj debaty zmobilizovaly část voličů a díky nim možná přijde i více lidí k urnám.

Vysoké procento nerozhodnutých voličů

Přestože předvolební debaty zaujaly velké množství lidí a poskytly jim množství informací, je krátce před volbami stále vysoké procento nerozhodnutých voličů. „Hluboké, sociologické vysvětlení by bylo takové, že pevná podpora dvou hlavních stran se drolí už od 40. let minulého století. Obecně je nyní hodně voličů, kteří volí pokaždé jinak,“ řekl k tomu David Goodhart.

Mnoho lidí má podle pozorovatelů pocit, že labouristé si nezaslouží čtvrté volební období ve vládě. Lídr konzervativců David Cameron je možná jen nová tvář staré strany. A liberální demokraté jsou velká neznámá.

Samotné volební preference, ve kterých se liberální demokraté už mohou rovnat svým soupeřům, podle komentátorů neznamenají, že budou mít také srovnatelný počet poslanců. Důvodem je většinový volební systém. Ten ale chce Nick Clegg a jeho lidé změnit.

Volby 2010 tak mohou být podle pozorovatelů začátkem konce britského politického systému, jak jsme jej znali desítky let.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Ivan Kytka, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme