Řecký parlament schválil úspory. Očekávané protesty se nekonaly

Řecký parlament odsouhlasil plán tvrdých úsporných opatření, jež mu navrhla před nedávnem vláda. Tento krok má zemi dostat z obrovských dluhů, do kterých se Řecko dostalo v minulých desetiletích. Byl tak naplněn požadavek Mezinárodního měnového fondu a eurozóny, jež právě těmito razantními škrty podmínily finanční pomoc v hodnotě 110 miliard eur rozvrženou do tří let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Athénách. Řecko

Protesty v Athénách. Řecko | Zdroj: ČTK

V řeckém parlamentu, ve kterém mají většinu socialisté, podpořilo plán úsporných opatření 172 ze tří stovek poslanců. Většinou proti pak hlasovali zákonodárci největší opoziční strany - Nové demokracie. Předseda této partaje Antonis Samaras však konstatoval, že rozhodnutí parlamentu bude strana respektovat.

Nejvýrazněji se proti rázným škrtům postavila podle očekávání šéfka komunistů Aleka Paparigová. Podle jejího vyjádření se úspornými opatřeními snižuje hodnota odvedené práce řeckých pracujících občanů.

Atény po rozhodnutí parlamentu žily v nejistotě, očekávaly se totiž velké demonstrace, které měly být podobné jako ve středu. Těch se zúčastnily desetitisíce Řeků nejen v Aténách. Divoké protesty tři lidé nepřežili, téměř třicet dalších je zraněných. Ve čtvrtek se však sešlo pár tisícovek lidí, se kterými si policté věděli rady a žádné výrazné násilnosti nedopustili.

„Před parlamentem je už naprostý klid, vpodvečer zde policisté vytvořili neprostupnou hradbu, aby zabránili demonstrantům ve vstupu do budovy. Dohromady proti úsporným opatřením, které schválil parlament, protestovalo asi patnáct tisíc lidí,“ popsal situaci v Aténách zpravodaj Radiožurnál Martin Dorazín.

„Bezpečnostní složky reagovali především na provokace lidí, které byly spojeny s používáním dýmovnic, dělobuchů. Policisté postupně za použití slzného plynu situaci zvládli. Dá se říct, že se to obešlo bez větších incidentů. Na rozdíl od středečních nepokojů nebyl nikdo vážněji zraněn či snad usmrcen, zdravotníci ošetřili pouze lehké úrazy,“ doplnil Dorazín.

Politici chtějí změnu bezpečnostního zákona

„Na celou situaci existují dva názory, podle prvního by odbory po úmrtích tří lidí v bance neměly podobné protesty svolávat, protože to vzbuzuje napětí ve společnosti. Druhá názor se logicky kloní k většímu tlaku na parlament, jinak se Řekové dočkají drastických opatření, jež postihnou obyčejné lidi. Na to spoléhají hlavně komunistické odbory, které sází na strach a na to, že lidé do ulic vyjdou,“ uzavřel zpravodaj Radiožurnál Martin Dorazín.

Na základě těch pouličních aktů násilí vyzvala opoziční Nová demokracie socialisty, aby byl podpořen nový zákon o bezpečnosti, který mimo jiné zakazuje nošení kukel při demonstracích a připouští větší množství bezpečnostních kamer v ulicích řeckých měst.

Protesty v Athénách. Řecko | Foto: AFP

Dále se zákonem navrhuje, aby vznikla evidence DNA a aby byla pozměněna ta část, která znemožňuje vstup bezpečnostních složek na univerzitní půdu. Toho často využívají anarchistické skupiny inklinující k násilí.

Martin Dorazín, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme