Nepokoje v Řecku se podepsaly i na panice na Wall Streetu

Řecká krize táhne dolů nejen kurz eura, spolupodepsala se také na dramatickém propadu akcií na Wall Streetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wall Street

Wall Street | Foto: Comstock Images

Takovou houpačku newyorská burza dlouho nezažila. Dow Jonesův index včera odpoledne místního času propadl během několika minut o 1000 bodů, akcie tedy ztratily asi 9 procent hodnoty. To byl nejprudší pád cen akcií od roku 1987. Vzápětí se ale začala opět zvyšovat a propad nebyl na konci obchodování tak dramatický.

Kromě nejistoty investorů kvůli situaci řecké ekonomiky, způsobil dramatický výkyv podle analytiků zřejmě systém, kdy zhruba 70 procent obchodování řídí počítače, které za jisté situace mohou reagovat nepředvídatelně.

Spekuluje se i o možném překlepu burzovního obchodníka v některé z velkých bank, který místo milionu označil nějaký obchod za řádově miliardový a tím způsobil paniku. Takové vysvětlení se ale nepotvrdilo.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme