Eurozóna by mohla přitvrdit pravidla fungování eura

Řecká dluhová krize asi povede ke zpřísnění pravidel v eurozóně. Premiéři a prezidenti zemí platících eurem se sešli na mimořádném summitu v Bruselu, kde mají projednat možnosti, jak nastavit tvrdší pravidla pro fungování eurozóny, aby se neopakovala krize v Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu.

Summit eurozóny v Bruselu. | Foto: Evropská komise

Řecku musí ostatní země euroskupiny pomoci injekcí sto deseti miliard eur, aby je zachránily od státního bankrotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský summit sleduje zpravodaj Pavel Novák (21h24).

„Čas běží, musíme jednat rychle. Jako první musíme urychlit regulaci finančního sektoru,“ prohlásila před začátkem jednání německá kancléřka Angela Merkelová. Nevyhnutelné je asi i zpřísnění pravidel Paktu stability a růstu, který musejí plnit členské země eurozóny.

Podle Merkelové si to možná vyžádá změnu unijních smluv. Německo přišlo s návrhem vzít neukázněným státům část jejich hlasovacích práv v Unii a pozastavit jim výplaty některých dotací z unijního rozpočtu.

Jako krajní možnost dalo ke zvážení vyloučení státu, který by dlouhodobě neplnil pakt stability, z eurozóny. To se ale většině členů euroskupiny zdá příliš tvrdé.

Pokud by se na summitu schválila přísnější pravidla fungování eurozóny, pro nové žadatele o přijetí do euroskupiny by to znamenalo daleko tvrdší přijímací podmínky.

Summit by měl také formálně schválit systém půjček Řecku. Mimo jiné se má ale také pokusit uklidnit trhy, aby klesly úroky, za které si musí Řecko na finančních trzích půjčovat a také aby nezačal podobný útok trhů na další země. Například na Portugalsko, Španělsko nebo Irsko.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme