Liberálové budou v Británii jednat o návrzích konzervativců

Po nerozhodném výsledku voleb Britové touží po stabilní vládě. Konzervativci sice získali největší počet parlamentních křesel, ale sami nemají potřebnou většinu k vládnutí. Jejich vůdce David Cameron zahájil rozhovory se šéfem liberálních demokratů Nickem Cleggem o možnosti spolupráce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nick Clegg, Gordon Brown, David Cameron  

Nick Clegg, Gordon Brown, David Cameron   | Foto: AFP

Nově zvolení liberální demokraté se dnes scházejí k jednání o návrzích Davida Camerona. Jakákoli dohoda totiž podle stranických pravidel podléhá jejich schválení.

Spojené síly konzervativců a liberálních demokratů by byly jedinou kombinací s více než 326 parlamentními mandáty potřebnou k sestavení nové vlády. Avšak podle politického zpravodaje BBC zbývá překonat celou řadu překážek, zejména averzi vůči jakékoli koalici mezi poslanci obou stran.

Jestliže se Cameronovi zdaří získat podporu liberálních demokratů, pak je podle zasvěcených pozorovatelů možné očekávat, že Gordon Brown uzná porážku a odstoupí z funkce premiéra.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme