Evropská unie podniká kroky na záchranu eura

Výsledkem summitu šéfů vlád členských zemí eurozóny v Bruselu je mimořádné, narychlo na neděli svolané jednání ministrů financí evropské sedmadvacítky. Po přijetí záchranného plánu pro Řecko chce Unie urychleně vytvořit mechanismus pomoci pro případ, že se do potíží dostanou další země. Právě o něm mají zítra jednat ministři financí Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu.

Summit eurozóny v Bruselu. | Foto: Evropská komise

Státy euroskupiny jsou odhodlané zajistit stabilitu a jednotu eurozóny. Píše se v prohlášení po jejím mimořádném summitu. Ještě dnes musí Evropská komise předložit návrh mechanismu, který by se použil v případě potřeby pomoci další zemi, nebo zemím v problémech.

Systém bilaterálních půjček se vytvořil jen pro záchranu Řecka. Na obecném stabilizačním mechanismu se mají podílet i země mimo eurozónu. Proto se zítra mimořádně scházejí ministři financí sedmadvacítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky mimořádného summitu eurozóny shrnul na Rádiu Česko bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák.

„Budeme bránit euro, ať to stojí, co to stojí. Máme k dispozici několik nástrojů a použijeme je,“ prohlásil předseda Evropské komise José Barroso.

Stabilizační mechanismus by měla Unie dohodnout ještě před pondělním otevřením burz. „Aby je uklidnili před něčím, co pravděpodobně hrozí. Jestli to jsou problémy Portugalska či Španělska, to nikdo nechtěl komentovat,“ řekl na Rádiu Česko bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák.

Že je situace vážná, dokládá podle něj to, že na summitu se nemluvilo tolik už jen o Řecku, jako o osudu eura vůbec. Podle slovenského premiéra Roberta Fica je zcela evidentní, že krize není způsobená jen řeckými problémy, ale úmyslným útokem proti euru zvenčí.

„Je to nejhlubší krize eura, jaká kdy byla. Je to nejhlubší krize evropské integrace. Krize v eurozóně není způsobená nefunkčností eura nebo špatně nastavenými pravidly, ale úmyslným útokem proti euru. Čili bráníme se a eurozóna je připravená bránit se velmi razantně,“ uvedl Fico.

Ponaučení ze selhání Řecka

Lídři eurozóny na summitu jednali také o změnách v pravidlech fungování eurozóny. „Řecká krize rozhodně přiměje eurozónu k tomu, aby se třeba důsledněji dodržoval Pakt stability a růstu - základní kodex eurozóny, který určuje rozpočtová pravidla pro členské země i uchazeče o členství v eurozóně,“ uvedl Novák.

Připomněl však, že tato pravidla 13 ze 16 členských zemí eurozóny porušuje. „Sice za to hrozí za to sankce, ale samy členské země si je neukládají. Podle odborníků je potřeba ta pravidla změnit, přitvrdit,“ dodal s tím, že s konkrétními návrhy zpřísnění pravidel má přijít Evropská komise 12.května

Zpřísnění pravidel má také význam pro státy, které mají v úmyslu v budoucnu také vyměnit svou národní měnu za euro. „Pokud euro přežije současný útok, tak se na další uchazeče o členství v eurozóně budou vztahovat trochu tvrdší podmínky - bude se například pečlivěji zkoumat, jestli i v delší perspektivě u toho státu nehrozí, že bude jednat nezodpovědně,“ uvedl zpravodaj.

Na druhou stranu také pro uchazečské státy to podle něj bude znamenat, že budou opatrnější. „Například Švédsko schválně nevstoupilo hned do eurozón a čekalo, jak se osvědčí. Možná bude i od dalších států menší ochota se do eurozóny začlenit,“ řekl na Rádiu Česko.

Pavel Novák, Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme