V zavaleném ruském dole bojuje o život na 80 horníků a záchranářů

Na osm desítek horníků a záchranářů zůstává uvězněno pod zemí v zavaleném dole v ruské Kemerovské oblasti. Výbuch methanu zabil dvanáct lidí, více než padesát dalších je zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci - ilustrační foto

Horníci - ilustrační foto | Foto: Jiří Hošek

Ruské úřady chtějí obnovit záchranné práce ještě dnes. Tragédie zastínila oslavy 65. výročí konce druhé světové války, které si po celém Rusku připomínají milióny lidí.

Záchranáři museli přerušit vyprošťovací práce v sibiřském dole Raspadskaja kvůli hrozbě dalších výbuchů. Úřady uvedly, že operaci obnoví ihned poté, co se nahromaděný plyn rozptýlí. Jak prohlásil gubernátor oblasti Aman Tulejev, poslat do útrob dolu další záchranáře by se v současných podmínkách rovnalo rozsudku smrti.

Dvě exploze, které šachtou otřásly v sobotu, byly natolik silné, že poničily i povrchovou infrastrukturu dolu. Po prvním výbuchu se zhruba 300 ze 370 horníků podařilo dostat do bezpečí. Druhá exploze ale uvěznila 500 metrů pod zemí i záchranáře. Osud všech osmi desítek zavalených zůstává poté, co se přerušilo rádiové spojení nejasný.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme