Ruská tragédie pokračuje. Počet obětí výbuchu v dole přibývá

Den po masových oslavách výročí konce druhé světové války Rusko čelí tragédii. V Kemerovské oblasti na západní Sibiři roste počet obětí důlního neštěstí. Desítky horníků a záchranářů stále zůstávají uvězněny pod zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl v Kemerovské oblasti po explozi

Důl v Kemerovské oblasti po explozi | Foto: AFP

Podle posledních údajů zahynulo už nejméně dvaatřicet lidí, desítky dalších jsou zraněny. V Rusku jde o nejhorší podobné neštěstí za poslední roky.

Podle ruského ministra pro mimořádné situace Sergeje Šojgu záchranáři bojují s časem, na vyproštění lidí z útrob země jim zbývá zhruba 48 hodin. Situaci komplikuje kolaps protipovodňového systému, šachta se tak zaplavuje vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exploze usmrtila už 32 horníků

Navíc je tam nedostatek kyslíku. Záchranáři sice obnovili elektřinu, a tím pádem i ventilaci, jenomže s větším množstvím kyslíku hrozí další riziko výbuchu metanu.

Neštěstí způsobily dvě exploze metanu. Při první se z tří set padesáti horníků zhruba třem stovkám podařilo dostat nahoru na zem.

Prokuratura vyšetřuje porušení předpisů

Druhý, mocnější výbuch, zavalil i devatenáct záchranářů, kteří se ihned po prvním neštěstí spustili do útrob země na pomoc těm, kteří tam zůstali.

Všichni teď jsou zhruba pět set metrů pod zemí. Jsou bez spojení a nikdo momentálně neví, v jakém stavu jsou a kolik obětí může ještě být.

V posledních hodinách informovala firma, která důl provozuje, že hladiny metanu byly v pořádku a podléhaly všem kontrolám.

Důl funguje však funguje od roku 1973 a potýká se stárnoucí sovětskou infrastrukturou. Povrchová infrastruktura navíc byla při druhém výbuchu takřka úplně zničena.

Mnozí blízcí zavalených horníků upozorňují na možnost zanedbání bezpečnostních předpisů. To nyní vyšetřuje ruská prokuratura

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme