Novým filipínským prezidentem zřejmě bude Benigno Aquino

V prezidentských volbách na Filipínách výrazně vede kandidát Liberální strany, Benigno Aquino. Po sečtení zhruba 38 procent odevzdaných hlasů se pro něho vyslovilo přes 40 procent voličů. Jeho nejvážnější soupeři, bývalý prezident Joseph Estrada a multimilionář Manny Villar výrazně ztrácejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipíny. Ostrov Basilan.

Filipíny. Ostrov Basilan. | Foto: Robert Mikoláš

Na 40 milionů Filipínců rozhodovalo o obsazení 17 tisíc míst na všech zastupitelských úřadech na národní i lokální úrovni. Nejsledovanější byl souboj celkem devíti kandidátů na post hlavy státu.

Voliči nakonec dali přednost synovi populární Corazon Aquinové, která se v roce 1986 stala vůbec první prezidentkou v historii Filipín, navíc po pádu diktátora Marcose.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby na Filipínách přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v jihovýchodní Asii Robert Mikoláš.

50letý Benigno Aquino - kandidát Liberální strany - není, na rozdíl od jeho soupeřů, zapleten o žádných korupčních skandálů, přesto mu kritici vytýkají jeho dosavadní neprůbojnost a politickou pasivitu.

„Podle kritiků svou dosavadní politickou činností připomíná spíše ‘basketbalistu, který nikdy neskóroval‘, tedy že ani za devět let, co byl kongresmanem, ani za tři roky, co vykonával funkci senátora, nepředstavil či neprosadil žádný zákon,“ řekl v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v jihovýchodní Asii Robert Mikoláš.

Přesto své hlavní dva rivaly, exprezidenta Josepha Estradu a multimilionáře Mannyho Villara výrazně porazil. „K nejvážnějším soupeřům Aquina přitom patřil bývalý herec a exprezident Joseph Estrada. Ten byl sice kvůli korupci v roce 2001 sesazen a odsouzen k doživotí, posléze ale dostal milost. Po sečtení necelých 40 procent lístků však získal jen zhruba 26 procent . Třetí je multimilionář Manny Villar se 14 procenty,“ uvedl zpravodaj.

Volby poznamenaly násilnosti, konečný výsledek to ale neovlivní

Hlasování poznamenaly problémy s elektronickým sčítacím zařízením i násilnosti na jihu země, při kterých zahynulo 10 lidí. „Na jihu země často dochází k násilnostem, a to jak při útocích radikálních islamistů nebo při vyřizování účtů mezi jednotlivými klany usilujícími o moc,“ doplnil Mikoláš. Za poslední čtyři měsíce tak v souvislosti s volbami zemřelo 90 osob.

Volební komise oznámila, že kvůli násilnostem nemohli lidé hlasovat ve čtyřech okrscích, na konečný výsledek to ale vliv mít nebude. Podle zpravodaje se ale v každém případě bude muset nová hlava státu zabývat největším politickým masakrem uplynulých let.

„Kdy na konci loňského roku bylo právě na jihu země povražděno na 60 lidí včetně 30 novinářů a obviněn byli rodinní příslušníci tehdejšího guvernéra a zároveň stoupence současné prezidentky Arroyové,“ dodal Mikoláš v Odpoledním Radiožurnálu.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme