V Třinci našli utopenou ženu, zřejmě první oběť záplav

V Moravskoslezském kraji vyhlásili kvůli záplavám stav ohrožení. Na mnoha místech platí třetí povodňový stupeň, hladiny navíc dál stoupají. Velká voda už má také první oběť. V části Třince Guty našli záchranáři mrtvou 69letou ženu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvoděná řeka v Petrovicích na Karvinsku

Rozvoděná řeka v Petrovicích na Karvinsku | Zdroj: ČTK

Žena šla pravděpodobně zkontrolovat potok, který po prudkých deštích protékal přes zahradu jejího domu. Kolem půlnoci začal matku postrádat po návratu z práce syn.

Dům našel otevřený, v kuchyni se připalovalo jídlo. Zalarmoval proto policisty, kteří našli ženu utopenou v korytě řeky asi 60 metrů od domu.

Centrum Třince je kvůli velké vodě uzavřené. Problémy způsobuje rozvodněná řeka Olše a její přítoky. Starostka města Věra Palkovská vzkazuje řidičům, aby se městu pokud možno vyhnuli.

Hasiči kvůli zvýšeným hladinám řek zasahují na území celého regionu. Nejvíce práce mají na Ostravsku, Karvinsku, Novojičínsku a Frýdeckomístecku.

Nad ránem se vzhledem k silnému stoupání hladiny řeky Odry odehrála evakuace obyvatel pětatřiceti domů v Ostravě-Koblově. Střechu nad hlavou jim poskytly studentské koleje na Hladnově ve Slezské Ostravě.

Hasiči zasahují v Ostravě-Koblově | Foto: ČTK

Ráno muselo opustit své domovy na 40 rodin v několika místních částech Karviné. Evakuace stále hrozí v Bohumíně z oblastí kolem řeky Odry. Radnice lidem radí, aby si připravili nejnutnější věci.

Ve Frýdku-Místku se z břehů vylila řeka Ostravice. Povodňová komise zakázala vstup na lávky pro pěší a zároveň žádá obyvatele, aby si odvezli svá auta.

Lidé opouští domovy i na Zlínsku

Ve Zlínském kraji už rozvodněné řeky zaplavily desítky domů. Povodeň, která už o víkendu zasáhla Rožnovsko a Valašskomeziříčsko, se dnes brzy ráno rozšířila i do oblastí kolem Vsetínské Bečvy.

Vážná situace je asi v desítce obcí na Vsetínsku. Ohrožení vodou hlásí obce Loučka a Krhová. Zcela odříznuta je Choryně, kde voda zaplavila příjezdovou silnici a i z dalších obcí jsou hlášeny komplikace s průjezdností.

Radnice v Rožnově i nedalekém Valašském Meziříčí požádaly hejtmana o vyhlášení stavu nebezpečí. Už v noci hasiči ve Valašském Meziříčí evakuovali na sedmdesát lidí z ubytovny, která stojí v záplavové zóně. Ohroženo je i 20 domků se stovkou lidí v zatopené části Juřinka.

Bez proudu je 10 000 domácností, nejezdí vlaky

V plném nasazení jsou také energetici. Podle jejich údajů je na Moravě kvůli dešti a silnému větru bez proudu 10.000 domácností. Na Bruntálsku a Vsetínsku vyhlásili kalamitní stav, poruchy na vysokém a nízkém napětí řeší i na Novojičínsku, Opavsku i Ostravsku.

Rady ČMHÚ
Vzhledem k velmi nebezpečnému vývoji počasí ve zmiňovaných oblastech ČHMÚ opět doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho další prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ) a dle situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření:
- Uposlechnout pokynů místní samosprávy, policie a hasičské záchranné služby
- Varovat sousedy, zejména staré lidi.
- Přestěhovat zvířata, automobily, cennosti a další věci do bezpečí ve vyšších polohách (do patra apod.).
- Připravit se na náhlé vypnutí elektřiny a plynu. Odpojené elektrické spotřebiče přesunout na bezpečné místo.
- Maximum protipovodňových opatření provést v denní době. Za tmy a bez elektrického proudu je vše mnohem komplikovanější.
- Připravit se na možnou evakuaci, vzít s sebou doklady, nezapomenout na potřeby dětí a domácích zvířat.
- V postižených oblastech pravděpodobné omezení individuální i veřejné dopravy.
- Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
- Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.

Na řadě tratí v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji nejezdí vlaky a České dráhy musely místo nich nasadit autobusy. Zcela zastavený provoz je podle mluvčí drah Radky Pistoriusové na třech místech.

“Je to mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm, mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Veřovicemi a Frýdlantem nad Ostravicí a Kunčicemi pod Ondřejníkem. Voda ovlivňuje i provoz na tratích Bystřice - Třinec a Hustopeče nad Bečvou - Hranice na Moravě, kde je provoz sveden do jedné ze dvou kolejí,“ uvedla mluvčí. Mezi Opavou a Českým Těšínem navíc zablokovaly trať popadané stromy.

Nejvíc se dopravci obávají o uzel v Ostravě-Svinově, který je součástí železničního koridoru a jeho případné uzavření by znamenalo fatální problém. Kolabuje také osobní doprava v krajském městě. Hlavní silniční tah do centra Ostravy sice funguje, ale je úplně ucpaný.

Pršet bude celé pondělí

Na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině by mělo podle předpovědi vydatně pršet až do úterý a postupně se déšť rozšíří i do východních částí Pardubického a Královéhradeckého kraje. Situace na řekách se tak podle Čestmíra Vlčka z Povodí Odry bude ještě zhoršovat.

“Hladiny zatím klesat nepřestanou, protože i na dnešek jsou hlášené trvalejší srážky do 35 milimetrů. Může někde ještě docházet k navýšení hladiny, k lokálním rozlivům a ohrožení zástavby kolem toků,“ upozornil Vlček.

Dolní Morava by mohla úrovně třetího stupně dosáhnout zítra. Druhý stupeň, pohotovost, teď platí v Lanžhotě na Břeclavsku a ve Strážnici na Hodonínsku, hladina dál stoupá.

Martin Hromádka, Věra Hotařová, Silvie Mikulcová, Petr Havránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme