V Praze by volby přesvědčivě vyhrála pravice

Volby do sněmovny by v hlavním městě vyhráli občanští demokraté. Hlas by získali od 24,5 procenta voličů. Druhá příčka by v Praze patřila TOP 09 s 21,5 procenty. Třetí by se 17 procent hlasů byla ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model s intervaly spolehlivosti

Volební model s intervaly spolehlivosti | Foto: SC&C

To jsou výsledky bleskového průzkumu SC&C a STEM pro Český rozhlas.

Přes pět procent by se v Praze dostalo pět stran. Následovaly by Věci veřejné, kterým by dalo důvěru 13,5 procenta voličů, komunisty by si zvolilo šest procent Pražanů. Zelení, kteří mají čtyři a půl procenta by se přes tuto hranici se započítám statistické chyby mohli dostat, ostatní strany podle volebního modelu ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o pravicovém zaměření Prahy


„Pravicovost se tady do značné míry potvrzuje. To, že ČSSD zde získává 17 procent a KSČM 6 procent, to jenom potvrzují,“ dodává vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Zítřejší debaty se proto budou účastnit: David Vodrážka (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Martin Pecina (ČSSD), John Radek (VV), Jiří Dolejš (KSČM) Svou účast ve volbách zcela či spíše potvrdilo 79 % respondentů. Přes 90 % občanů Hlavního města Prahy je přesvědčeno o volbě konkrétní strany. Dominantním důvodem pro účast ve volbách je tradičně pravidelnost volby - „chodím volit vždy“. Svého maxima však dosáhl výrok „chci podpořit stranu, které jsem členem, nebo se kterou sympatizuji“. V důvodech k neúčasti vede neschopnost si vybrat a skepse ke změně.

Metodologie výzkumu


Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Prahy. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 14.5.- 15.5. 2010
Počet respondentů:
1276 (SC&C – 616; STEM – 660)
Metoda výzkumu:
standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina:
občané hlavního města, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku,vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat:
dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v hlavním městě v roce 2006

V roce 2006 v Praze drtivě vyhrála ODS (48,32%, 14 mandátů), druhá byla ČSSD (23,29%, 6 mandátů). Třetí místo obsadila Strana zelených (9,19%, 2 mandáty). Čtvrté pozice patřila KSČM (7,90%, 2 mandáty), za ní se umístila KDU-ČSL (4,84%, 1 mandát). Hranici jednoho procenta už překročili jsem SNK Evropští demokraté (3,56%, bez zisku mandátu).

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme