BP částečně omezila únik ropy v Mexickém zálivu

Britská společnost British Petroleum se snaží omezit únik ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu, zatím ale není jasné s jakým výsledkem. Ropa z vrtu uniká už skoro čtyři týdny, od dubnové havárie těžební plošiny firmy BP. Vrt je v hloubce asi kilometr a půl a společnost BP se ho už několikrát neúspěšně pokusila ucpat. Teď oznámila, že z vrtu začala odčerpávat ropu do tankeru na hladině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů | Foto: AFP

Viceprezident firmy BP Kent Wells uvedl, že společnost pomalu zvyšuje množství odčerpávané ropy a zemního plynu. Odborníkům firmy se podařilo instalovat potrubí, které aspoň část tryskající ropy odvádí do tankeru na hladině moře. Předchozí dva pokusy úplně únik ropy zastavit pomocí ocelových konstrukcí se ale nezdařily.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji proti ropné havárii v Mexickém zálivu mluvil na Rádiu Česko Jakub Kanta, specialista na ekologické havárie ze společnosti Dekonta.

Na Washington ale oznámení britského koncernu nijak nezapůsobilo. Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová a ministr vnitra Ken Salazar ve společném prohlášení uvedli, že odčerpávání ropy do tankeru problém neřeší a že zatím vůbec není jasné, jak se osvědčí.

Washington požaduje trvalé zastavení úniku ropy v Mexickém zálivu a likvidaci ropné skvrny. Odborníci mezitím upozorňují, že rozsah škod zřejmě překoná dosavadní odhady.

„Je to jedno z mnoha provizorních opatření. Lze ho ovšem považovat za účinné. Ta účinnost by mohla dosáhnout až tří čtvrtin unikající ropy. Společnost BP zatím podle všech informací odčerpává 20 procent unikající ropy. Zbytek dál uniká do moře,“ říká Jakub Kanta, specialista na ekologické havárie ze společnosti Dekonta.

Podle Kanty je jediným definitivním řešením úplné utěsnění vrtu a zabránění jakéhokoliv úniku ropy.

Ropa i pod hladinou

Vědci s amerického Národního oceánografického institutu mezitím oznámili, že zjistili výskyt ropy v hloubce asi dvanácti set metrů. Tento podmořský pás ropy je podle BBC dlouhý asi šestnáct kilometrů a necelé dva kilometry široký.

„Pokud tam ta ropa opravdu je, je to dáno použitím disperzních látek. Mluvčí BP tuto informaci ale popřel jako nevědeckou,“ pokračuje Jakub Kanta ze společnosti Dekonta.

Na ropné plošině Deepwater Horizon došlo k výbuchu 20. dubna a dva dny poté se plošina zřítila. Za příčinu výbuchu je předběžně považován náhlý průnik plynu do vrtu. Za takřka čtyři týdny, které od té doby uplynuly, uniklo do moře nejméně 15 milionů litrů ropy. Ropná skvrna ohrožuje americké pobřeží od Louisiany po Floridu.

Podle počítačových modelů, o kterých vědci AP informovali v neděli, se černá mazlavá hmota možná již dostala do mořských proudů směřujících k ostrovům Keys u jižního cípu Floridy.

Odborníci se již několikrát snažili o zastavení úniku ropy, například 7. května umístili do hloubky 1500 metrů dvanáctimetrový zvonový kryt, který měl zachytit až 85 procent unikající ropy. Po několika hodinách ho ale museli odsunout stranou, protože se na vnitřní straně zvonu začaly tvořit krystaly zmrzlých metanových hydrátů, které zařízení vyřadily z provozu.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme