Předseda euroskupiny podporuje kontroly rozpočtů zemí EU

Předseda euroskupiny lucemburský premiér Jean Claude Juncker podpořil předběžné posuzování rozpočtů členských zemí Unie. S myšlenkou analýzy přišla minulý týden Evropská komise. Posuzování rozpočtů unijním aparátem má předcházet jejich schválení v národních parlamentech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Návrh vyvolal odpor části členských zemí. Ministři financí států platících eurem o něm začali diskutovat na schůzce v Bruselu.

Evropská komise se podle Junckera nemá stát školitelem členských zemí v pravidlech rozpočtové politiky. Nejde o to ubírat jim pravomoci při tvorbě národních rozpočtů. O jejich podobách se má ale uvnitř celé Unie debatovat. To má zabránit opakování dnešní krize způsobené vysokými rozpočtovými schodky některých zemí.

Proti myšlence posuzovat státní rozpočty na úrovni Unie ještě před jejich schválením národními parlamenty se ostře postavilo například Švédsko. Na dnešní schůzce ministrů financí Unie se také očekává odmítavý postoj nového britského ministra v konzervativně -liberální vládě George Osborna.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme