Velká voda postupuje na jih Moravy

Povodňová vlna se přesouvá ze severu Moravy a Slezska na jih. Dolní tok řeky Moravy hlásí třetí povodňový stupeň v celém Zlínském kraji, v jihomoravském pak na dvou místech - ve Strážnici a v Lanžhotě. Naopak v Moravskoslezském kraji voda pozvolna opadává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnici k uzavřenému hraničnímu přechodu v Lanžhotě lemují z obou stran rozsáhlá jezera

Silnici k uzavřenému hraničnímu přechodu v Lanžhotě lemují z obou stran rozsáhlá jezera | Foto: Věra Strnadová

Starosta Kvasic na Kroměřížsku požádal o odstřel hráze říčky Kotojedky, který by měl uvolnit masy vod do přilehlých lužních lesů. Důvodem je hrozící záplava obytné části dvoutisícové obce a dalších obcí v okolí.

Na místo přiletěl vrtulníkem policie střelmistr z Brna. Podle zpravodaje Českého rozhlasu ale možná nakonec nebude mít co na práci. Na břeh se totiž podařilo dostat těžkou techniku, která hráz prorazí. Zřejmě tak bude stačit pouze jeden pomocný odstřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně životního prostředí Rút Bízková o aktuální povodňové situaci

Řeka Morava stoupala ve Zlínském kraji víc než se čekalo, stále ale zůstává v březích. Například v Kroměříži se od dvacáté hodiny zvedla o půl metru. Její vzestup se ale ráno zastavil.

V noci hasiči zachraňovali v Kroměříži čtyři osoby ze zaplavené hájenky, kam s dostala voda ze zaplavené silnice. Rodina je v pořádku. Voda se rozlila u Napajedel, zatím ale neohrožuje životy nebo majetek lidí.

Ráno právě v Kroměříži instalovali velkokapacitní čerpadlo, půjčené z Hradce Králové. Bude odčerpávat vodu tak, aby se ulevilo kanalizaci a voda se nedostala do obytné zástavby.

Problém v Lanžhotě

Na jižní Moravě mají nejvíc starostí lidé v Lanžhotě. Stoupá tam nejen hladina Moravy, ale také mnohem menší Kyjovky. Už včera večer kvůli ní začali hasiči stavět mobilní protipovodňové zábrany.

Vodohospodáři do Kyjovky totiž přepouštějí vodu z Moravy a hladina říčky tak v nejbližších hodinách rychle stoupne. V její blízkosti je sportovní areál a výrobna hokejek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Lanžhota František Hrnčíř

Podle starosty Lanžhota Františka Hrnčíře evakuace lidí zatím nehrozí. Povodňová vlna z Kyjovky má přijít kolem poledne. Bude záležet na tom, kolik vody do ní vypustí.

Obyvatelé Lanžhota jsou podle starosty na povodně jsou zvyklí. Největší obavy mají z toho, že v okolí města zůstane hodně vody a přemnoží se komáři.

Dobrovolní hasiči pytlují a skládají bariéry i v Rohatci. U Strážnice se řeka rozlévá do polí. Zastavěné oblastí zatím nezasáhla, takže větší škody nevznikly. Řeka by měla kulminovat ve Strážnici odpoledne, v Lanžhotě v noci.

Přehrady pod kontrolou

Moravské přehrady a nádrže, které nebylo možné kvůli množství vody regulovat, už jsou pod kontrolou. Povodí Odry navíc spolupracuje s Poláky, protože řada řek pramenících v Česku teče na sever k našim sousedům. Tam se také potýkají se záplavami, a proto bedlivě sledují hladiny řek i u nás.

„Všechny nádrže jsou pod kontrolou. Nemusíme se bát, že by mohlo dojít k nějakému nekontrolovanému jevu. I do Polsko je odtok kontrolovaný, spolupráce se sousedy je dobrá,“ řekla ministryně životního prostředí Rút Bízková.

V postižených oblastech podle ní nechybí technika ani lidé. „Zatím stačí zásoby, které má integrovaný záchranný systém. Je dost vysoušečů i zařízení na likvidaci škod,“ dodala ministryně.

Začíná se uklízet

V Moravskoslezském kraji je třetí povodňový stupeň ještě u přehrady Šance v Beskydech, na řece Stonávce v Hradišti, Lučině v Bludovicích, Olši v Dětmarovicích a Věřňovicích. Lidé už ale pomalu začínají odklízet spoušť, kterou živel způsobil.

Stav nebezpečí, který večer vyhlásil hejtman Moravskoslezského kraje, potrvá měsíc a umožní starostům rychleji a efektivněji se vypořádat s následky povodní. Po opadnutí vody se teprve uvidí, kolik budov se musí strhnout.

Vláda už vyčlenila 50 milionů na uhrazení nejhorších škod, ty budou ale větší a vyžádají se zřejmě další státní injekci. Vláda má k dispozici zhruba tři a půl miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Zuzana Kopuletá, Alžběta Havlová, Pavel Sedláček, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme