Británie chystá revoluci. Clegg ohlásil velký třesk

Ve Velké Británii nastává podle vicepremiéra za Liberální demokraty Nicka Clegga "velký třesk". Nová britská vláda zruší zaváděné občanské průkazy, bude regulovat užívání kamer na ulicích a odvolá omezení pokojných demonstrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový britský premiér David Cameron s vicepremiérem Nickem Cleggem

Nový britský premiér David Cameron s vicepremiérem Nickem Cleggem | Foto: AFP

"Velký třesk" politických reforem bude podle Nicka Clegga zahrnovat také volenou horní sněmovnu a referendum o volebním systému pro Dolní sněmovnu.

“Milióny voličů vidí, že jsou jejich hlasy promarněné. V takovém systému nepřekvapuje, že veřejnost vnímá politiky jako úplně odtržené od lidí. Nová politika potřebuje alternativní hlasování. A referendum je způsob, jakým toho lze dosáhnout,” vysvětlil Clegg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka hovořil na Rádiu Česko o revoluci ve Velké Británii.

Ve Velké Británii se tak momentálně schyluje k velké revoluci. K ní se odhodlala až nová koaliční vláda.

Alternativní hlasy se přičtou vítězům

“Zčásti proto, že minulá labouristická si nebyla jistá, zda má na změny dostatečný mandát a nepohněvá si voliče. A také proto, že změny byly součástí jejich volebních programů. I když liberálové před volbami prosazovali poměrný systém. Pro konzervativce je ale tohle příliš revoluční,“ analyzoval situaci spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Alternativní volba mimo jiné počítá s tím, že volič dá kromě hlasu pro svého kandidáta ještě druhý hlas alternativnímu kandidátovi. Tyto hlasy se pak budou přičítat těm, kteří získají ve volbách hlasů nejvíce. A to až do dmomentu, kdy jeden z nich získá nadpoloviční většinu.

Výsledek plánovaného referenda ve Velké Británii lze však velmi těžko předvídat.

“Bude záležet na znění otázky. Je také možné, že se ve výsledku toho referenda znovu projeví rozdíly mezi hlasováním v Anglii, ve Skotsku a ve Walesu. Myslím, že podstatná část anglických voličů, kteří hlasují tradičně pro konzervativce, je se současným většinovým volebním systémem spokojena a nebude ho chtít měnit,” předpověděl Kytka.

Do jisté míry podle něj záleží na tom, jakou variantu v referendu podpoří opoziční labouristé. Ti by totiž měli mít zájem spíše na systému proporčního zastoupení, který by více vyhovoval případným příštím koalicícm s liberálními demokraty.

Zatím se však v Británii vůbec neví, kdy by k referendu mělo dojít a podobné spekulace jsou zatím hodně předčasné.

bezpečnostní kamera | Foto: Fotobanka stock.xchng


“Zveřejněné návrhy jsou součástí ofenzívy koaliční vlády, která chce voličům dokázat, že chce plnit sliby a umí uzavřít kompromis. Nutno dodat, že vyhraněně tradicionalistické křídlo konzervativců i ultraliberální křídlo liberálních demokratů se ještě vzpamatovává z šoku z volebního výsledku a z uzavřené koalice,” pokračoval spolupracovník Českého rozhlasu.

Bude tedy zajímavé sledovat, kam povede parlamentní debata o zmíněných návrzích, až se obě křídla z toho šoku vzpamatují.

Připravovaná alternativní volba by mohla částečně přinést výhody jak pro konzervativce, tak pro labouristy.

Liberální Britové vítají změnu protiteroristických zákonů

Systém by měl podle Ivana Kytky pomoci zčásti konzervativcům. Část jejich hlasů odčerpala letos Strana za nezávislost Spojeného království, prosazující odchod z EU.

“Ale připomeňme také výsledek voleb z roku 1997, který přinesl drtivé vítězství labouristů, protože pro jejich kandidáty hlasovali liberální demokraté v obvodech, kde sami nemohli vyhrát. A ten systém alternativního hlasu de facto to taktické hlasování jaksi legitimizuje,” doplnil Kytka.

Součástí “velkého třesku” má být také regulace užívání kamer na ulici a změny protiteroristických záků.

“Velké očekávání bych od těchto změn neměl. Liberální část veřejnosti ale určitě přivítá zrušení chystaných průkazů totožnosti, přísnější regulaci databáze DNA a především změnu protiteroristických zákonů, které omezovaly svobodu shromažďování a svobodu projevu,” dodal spolupracovník Českého rozhlasu.

Ivan Kytka, Václav Rojík, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme